| Autor: redakcja1

Relacja z festiwalu wieprzowiny w Bełżycach 2013

W dniach 13-14 lipca 2013 roku w Bełżycach, w województwie lubelskim odbył się trzeci „Festiwal wieprzowiny”.

Relacja z festiwalu wieprzowiny w Bełżycach 2013



Wydarzenia związane z festiwalem wieprzowiny w Bełżycach rozpoczęły się w sobotnie popołudnie, kiedy to odbyła się otwarta konferencja naukowa poświęcona walorom kulinarnym dietetycznym mięsa wieprzowego. W związku z tym, można było zapoznać się z rolą wieprzowiny w diecie człowieka, którą przybliżył prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Kolejnym prelegentem był dr inż. Dariusz Stasiak, który przedstawił uczestnikom konferencji świat systemów jakości mięsa wieprzowego, przez co zebrani mogli dowiedzieć się o tym, jakie mięso jest najlepsze do spożycia i jakie czynniki wpływają na jego jakość. Głębiej w systemy jakości mięsa, a dokładnie system gwarantowanej jakości QAFP wprowadziła zebranych Jolanta Ciechomska, która w bardzo ciekawy pokazała w jak można uzyskać certyfikat i co dokładnie on obejmuje. Na koniec konferencji dr Edward Gigilewicz przedstawił historie powstania publikacji książkowych KZGPR-IG, a także ich znaczący wpływ na promocję mięsa wieprzowego.
 
(kliknij, aby powiększyć)
 
Pomimo iż niedziela nie przywitała organizatorów i przybyłych zbyt łaskawą pogodą, to na festiwalu pojawiło się wiele osób. Każdy z przybyłych miał okazję do degustacji przygotowanej specjalnie na tą okazję karkówki oraz innych pyszności, które brały udział w konkursie kulinarnym i były dostępne do konsumpcji zaraz po dokonaniu oceny potraw przez jury.

(kliknij, aby powiększyć)
 
W konkursie tym udział wzięły Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje oraz miłośnicy gotowania w ramach „Konkursu na najlepszy smalec domowy” oraz „Konkursu na najlepszy schab na zimno”. Poza tym organizatorzy zaplanowali również konkurs kulinarny „Wieprzowina z grilla - potyczki V.I.P.”. Jury miało miało nie lada zadanie, gdyż łącznie ocenione zostało 31 potraw, w tym 10 smalców i 13 schabów na zimno oraz 8 dań z grilla.
 
Jak stwierdziła nasza redakcyjna koleżanka, która zasiadała w jury, potrawy były pyszne, a wybór tej najlepszej niezwykle trudny, bo nie tylko smak, ale i oryginalność oraz podanie potrawy poddano ocenie. Po burzliwych naradach i bogactwie smaku oraz zapachu wyłoniono laureatów.

Przejdź na następną stronę by przeczytać dalszą część relacji z festiwalu wieprzowiny w Bełżycach 2013...


Tagi:
źródło: