Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
BORTYTAN (nawóz borowy)
2012-01-15 -
Komora do przechowywania produktu luzem
2012-11-19 -
Seria MF 3000 SZ0687
2011-12-14 -
Wózki sadownicze trzypaletowe
2016-05-12
Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny w Koźminie Wlkp.
Dnia 30 czerwca 2013 roku w Koźminie Wielkopolskim odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny. Głównym organizatorem imprezy jest Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza.

W programie imprezy znalazły się liczne konkursy i pokazy kulinarne oraz występy kapel, zespołów i kabaretów. Z kolei na godzinę 20:30 zaplanowano występ Gwiazdy Festiwalu, którym jest K.A.S.A.
Szczegółowy program Festiwalu Wieprzowiny w Koźminie Wlkp.:
12:00 – konkursy kulinarne pod hasłem : Mięso wieprzowe – pyszne i zdrowe
kategoria 1 – schab na zimno
kategoria 2 - „potrawa z wieprzowiny dla całej rodziny”
kategoria 3 – smalec domowy
13:00 – koncert Kapeli znad Orli
13:20 – pokazy kulinarne
13:30 – koncert Orkiestry Dętej
14:30 – oficjalne otwarcie festiwalu
15:00 – występy kabaretów BABINIEC, ŁAWKA REZERWOWYCH oraz zespołu KOBYLAGÓRZANIE
17:00 – ogłoszenie wyników kulinarnych z wręczeniem nagród
17:30 – pokazy kulinarne – Potrawa z grilla – potyczki VIP-ów
18:00 – koncert zespołu ŚWINKA HALINKA
19:30 – pokazy kulinarne
20:30 – koncert Gwiazdy Festiwalu – K.A.S.A.
W trakcie trwania Festiwalu będą odbywały się degustacje wyrobów i potraw z wieprzowiny dla wszystkich uczestników imprezy.
Ponadto organizatorzy zapraszają do udziału w konkursach: strzelanie z wiatrówki, podnoszenie świnki, rzut świńską nóżką, konkurs rysunkowy dla dzieci
Imprezy towarzyszące: ogródki piwne, stoiska z upominkami i słodyczami i wiele innych atrakcji.
Warto podkreślić, iz Impreza jest finansowana z funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, a Patronat Medialny nad nią objął Twój Portal Rolniczy Gospodarz.pl
Dzień przed Festiwalem zaplanowano konferencję nt. "Mięso wieprzowe - pyszne i zdrowe", podczas której prof. zw dr hab. Edward Pospiech z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podejmie temat związany z kształtowaniem jakości prozdrowotnych właściwości mięsa wieprzowego. W dalszej części spotkania głos ma także zabrać dr n. wet. Piotr Kołodziejczyk - PZHiPTZ Polsus, który przedstawi weterynaryjne aspekty żywnienia trzody chlewnej. Konferencje zakończy Paweł Cugier - dyrektor Biznesowy Banku BGŻ w Leszenie, który omówi przegląd sytuacji na rynku trzody chlewnej.
Przejdź na następną stronę by zobaczyć oficjalny plakat imprezy
