Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Festiwal Wieprzowiny w Koźminie Wielkopolskim 2014 - relacja

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W dniach 5-6 lipca 2014 roku w Koźminie Wielkopolskim, w województwie wielkopolskim odbył się...

W dniach 5-6 lipca 2014 roku w Koźminie Wielkopolskim, w województwie wielkopolskim odbył się kolejny „Festiwal wieprzowiny”.




Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Wydarzenia związane z festiwalem wieprzowiny w Koźminie Wielkopolskim rozpoczęły się w sobotnie popołudnie, kiedy to odbyła się otwarta konferencja naukowa, której myślą przewodnią było hasło: "Dla polskiej rodziny - najlepsze potrawy z wieprzowiny".  Podczas spotkania prof. zw dr hab. Edward Pospiech z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podjął temat związany z kształtowaniem jakości prozdrowotnych właściwości mięsa wieprzowego. Dzięki temu można było zapoznać się z rolą wieprzowiny w diecie człowieka.

Poza tym można było dowiedzieć się o aktualnym stanie pogłowia trzody chlewnej w Polsce, a także o czynnikach jakie wpływają na długość i jakość życia ludzi oraz poruszono kontrowersyjną kwestię wegetarianizmu. Jak można było wywnioskować, samo w sobie pożywienie pozbawione miesa nie jest gorsze od diety mięsożerców, ale tylko wtedy, gdy się uniknie pułapek diety wegetariańskiej.

(Kliknij, aby powiększyć)
 
Kolejnym prelegentem był Krzysztof Janeczko, który przedstawił uczestnikom konferencji wybrane choroby pasożytnicze świń i ich wpływ na jakość wieprzowiny oraz ekonomię jej produkcji. Zwrócił tutaj bowiem baczna uwagę przede wszystkim na glistnicę, świerzb oraz włośnicę.
 
W niedzielę każdy z przybyłych miał okazję do degustacji przygotowanej specjalnie na tą okazję żeberek na ciepło oraz innych pyszności, które brały udział w konkursie kulinarnym i były dostępne do konsumpcji zaraz po dokonaniu oceny potraw przez jury.

(Kliknij, aby powiększyć)
 
W konkursie tym udział wzięły Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje oraz miłośnicy gotowania w ramach „Konkursu na najlepszy smalec domowy” oraz „Konkursu na najlepszy schab na zimno” czy „Konkursu na najlepsze żeberka na ciepło. Poza tym organizatorzy zaplanowali również konkurs kulinarny „Wieprzowina z grilla - potyczki V.I.P.”.

Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2

Google+


źródło:







Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +7 pkt. razem głosów: 7





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl