| Autor: redakcja1

Światowy Dzień Mięsa 2025 – globalne wyzwania, zrównoważony rozwój i sztuczna inteligencja w centrum uwagi branży

6 czerwca, w Światowy Dzień Mięsa, Warszawa stała się międzynarodowym centrum debaty o przyszłości białka zwierzęcego.

Światowy Dzień Mięsa 2025  – globalne wyzwania, zrównoważony rozwój i sztuczna inteligencja  w centrum uwagi branży
Podczas II edycji Kongresu „Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day” liderzy branży i eksperci z całego świata rozmawiali m.in. o potencjale ukraińskiego rolnictwa, nowych regulacjach środowiskowych, roli sztucznej inteligencji w produkcji i zagrożeniach epizootycznych. Najważniejszym przesłaniem kongresu stał się apel o zacieśnienie międzynarodowej współpracy dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywności.

Już po raz drugi eksperci, przedsiębiorcy i liderzy organizacji branżowych z Polski i zagranicy spotkali się w Warszawie, aby dyskutować o globalnych wyzwaniach i przyszłości sektora mięsnego.

Kongres, nad którym patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski, otworzył wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak i Jerzy Rey, Przewodniczący Rady Związku POLSKIE MIĘSO.
 
- W imieniu organizatorów mam zaszczyt serdecznie powitać Państwa na Światowym Dniu Mięsa 2025! To dla nas ogromna radość, że możemy gościć tak wielu ekspertów, innowatorów i pasjonatów z całego świata, właśnie dzisiaj, 6 czerwca 2025 roku, w tym wyjątkowym dniu poświęconym produktowi, który od wieków odgrywa kluczową rolę w naszej diecie i kulturze. Dzisiejsze spotkanie to nie tylko okazja do świętowania bogactwa i różnorodności mięsa, ale przede wszystkim platforma do wymiany wiedzy, doświadczeń i inspiracji. Wierzymy, że mięso, produkowane w sposób odpowiedzialny i z poszanowaniem dla zwierząt i środowiska, pozostanie niezastąpionym elementem zdrowej i zbilansowanej diety – powiedział Jerzy Rey.
 
- Po ubiegłorocznym podpisaniu Deklaracji ustanawiającej 6 czerwca Światowym Dniem Mięsa dziś koncentrujemy się na konkretnych działaniach, które zapewnią sektorowi dynamiczny i zrównoważony rozwój. Wspólna debata pozwala budować odporność branży na wyzwania geopolityczne, środowiskowe i technologiczne – podkreślił Witold Choiński, prezes Związku POLSKIE MIĘSO.

Most do przyszłości – potencjał Ukrainy

Mimo wojny kraj ten wyeksportował łącznie ok. 92 mln ton zbóż i oleistych od maja 2022 r. Ukraina potrzebuje jednak 84 mld USD na odbudowę rolnictwa. FAO uruchomiła plan pomocy o wartości 150 mln USD na rozminowanie i restart hodowli. Podczas dyskusji eksperci z Polski i Ukrainy – Andrii Dykun, Jacek Zarzecki, dr Mirosław Dackiewicz oraz Stefan Chrzanowski – analizowali, jakie konsekwencje te procesy niosą dla polskiego rolnictwa. Napływ taniej kukurydzy i pszenicy z Ukrainy obniżył w Polsce notowania giełdowe, wywołując protesty. Polska uzyskała od Komisji tzw. „hamulec awaryjny”. Zgodnie z nowymi przepisami od 6 czerwca 2025 r. handel z Ukrainą wraca do zasad umowy stowarzyszeniowej: dla wrażliwych produktów, takich jak zboża, obowiązują zredukowane (do 7/12 rocznego limitu) kontyngenty taryfowe ważne do końca roku. Oznacza to, że choć po wyczerpaniu kontyngentów import zostanie automatycznie objęty cłami, w początkowym okresie ryzyko krótkotrwałej nadpodaży na rynku krajowym utrzymuje się.

Zielone światło konkurencji – EUDR i ESG

Uczestnicy panelu Jerzy Wierzbicki, Grzegorz Brodziak, Anna Dziedzic, Krzysztof Wawrzyniec Borkowski oraz Michele Spangaro przełożyli unijne rozporządzenie EUDR na konkretny plan działań wspierający konkurencyjność europejskich producentów mięsa. Paneliści zwrócili uwagę, że wraz z dyrektywą CSRD raport ESG stanie się od 2025 r. formalnym „paszportem” do europejskiego handlu mięsem – brak danych o śladzie węglowym i dobrostanie może wykluczyć dostawców z łańcucha wartości.

W cieniu epizootii – choroby, które dyktują ceny

Debatę o ASF i grypie ptaków poprowadziła była zastępczyni Głównego Lekarza Weterynarii Katarzyna Piskorz. Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (WOAH) odnotowała ASF już w 64 krajach. Jednocześnie Europa zmienia strategię walki z ptasią grypą. Dr Silvia Kreindel z USDA APHIS, Oksana Yurchenko, Dariusz Goszczyński, dr Paweł Iskrzak, Paweł Nowak i Jacek Klimza zastanawiali się, czy szczepienia staną się standardem w UE szybciej niż pojawi się komercyjna szczepionka przeciw ASF.

Mercosur w drzwiach Europy: szanse i ryzyka dla rynku mięsa

Umowa UE-Mercosur czeka na ratyfikację, ale już budzi protesty europejskich rolników. Osler Desouzart (Brazylia) wraz z przedstawicielami polskich organizacji Maciejem Kisielem i Witoldem Choińskim ocenili szanse i ryzyka wynikające z umowy handlowej. Zwiększony import wołowiny z Brazylii i Argentyny może stanowić bodziec dla europejskich producentów, by jeszcze bardziej zróżnicować ofertę oraz mocniej akcentować segment premium i certyfikaty dobrostanowe.

Jak AI wspiera trend transformacji technologicznej Przemysł 4.0

W dwóch sesjach poświęconych potencjałowi AI w produkcji i rozwiązań końcowych głos zabrali m.in. Revel Gordon (Lumachain, Australia), Łukasz Rosa (HP), Arkadiusz Kwiatkowski (Microsoft), Michał Stochmal (AMD) i Mateusz Wesoły (NextEdge). Wsparcie sztucznej inteligencji pozwala systemom wizyjnym w czasie rzeczywistym skanować przetwarzane elementy mięsa, ograniczając odrzuty i umożliwiając predykcyjne planowanie serwisu linii produkcyjnych. Równolegle rośnie też zainteresowanie rozwiązaniami AI w biznesie, również w kwestiach związanych z cyberbezpieczeństwem.

Cięższa świnia, mniejszy ślad węglowy?

W ostatnim panelu dnia Caroline Mitchell z Topigs Norsvin, dr Janusz Wojtczak i Dariusz Lisiak omówili wyniki badań nad genetyką tuczników o wyższej masie. W różnych regionach świata można zaobserwować próby wydłużania tuczu, tak aby uzyskiwać świnie o większej masie ubojowej niż tradycyjna. Większa waga tucznika oznacza więcej mięsa z jednej sztuki. Jednocześnie koszty stałe, takie jak energia czy transport, rozkładają się na większą masę – stąd wyższa efektywność ekonomiczna, zwłaszcza przy wysokich cenach wieprzowiny. Uczestnicy panelu prognozowali, że hodowla cięższych świń może się utrzymać, jeśli presja ekonomiczna będzie tego wymagać. Jednak kluczowe będzie dostosowanie do wymogów rynku oraz inwestycje w linie ubojowe i transport.

Przyszłość rolnictwa zaczyna się tutaj
 
Patrząc na energię i potrzebę rozmowy, jaką widzieliśmy dziś w Warszawie, jestem pewien, że spotkamy się ponownie już za rok – i to w jeszcze liczniejszym gronie. Siłą naszej branży jest to, że potrafimy się spotykać, dyskutować i jednoczyć we wspólnym działaniu. Rolnictwo żyje i zmienia się z dnia na dzień, a ważnych tematów przybywa – od regulacji środowiskowych, przez światowy handel, po przełomowe technologie, dlatego musimy rozmawiać o kluczowych tematach zanim staną się problemem. Tylko regularny, otwarty dialog pozwoli nam jednoczyć branżę, wzmacniać jej głos i wspólnie budować przyszłość bezpiecznej, zrównoważonej produkcji żywności – podsumował Witold Choiński.

Organizatorem Kongresu Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day był Związek POLSKIE MIĘSO. Więcej informacji na stronie www.swiatowydzienmiesa.pl.


Tagi:
źródło: