Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Części zamienne - Węże PCV
2016-02-05 -
Wóz paszowy RINO ELECTRO EUROMILK
2020-08-06 -
Przyczepa rolnicza T735A 2,5t
2016-01-18
Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia
W dniach 22-24 kwietnia 2016 r. w Warszawie odbyła się piąta edycja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia.
Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia
W trakcie Targów Regionalia można było wiele smaków polskich i zagranicznych regionów opartych na wielopokoleniowych recepturach, a także żywność ekologiczna i organiczna. Nie mogło zabraknąć słodyczy, wyrobów mleczarskich, mięs, ryb oraz regionalnych trunków, a dla wielbicieli kawy czy herbaty też znalazło się coś ciekawego.
Poza tym, przybyli mogli wybierać w wyrobach rzemiosła artystycznego i ludowego, barwnych tekstyliach i odzieży inspirowanej folklorem, oryginalnej biżuterii, czy naturalnych kosmetykach do pielęgnacji ciała oraz ekologicznych środkach czystości.
Każdy ze zwiedzających miał niebywałą okazję do wyboru interesujących go zagadnień z bogatego bloku tematycznego, w trakcie którego można było wysłuchać wykładów z zakresu dobrych praktyk w promocji dziedzictwa kulturowego Mazowsza, czy poszerzyć swoją wiedzę w obrębie greckich ziół stosowanych nie tylko w kuchni ale i w lecznictwie, a także zgłębić swoją wiedzę odnośnie zalet produktów oznaczonych symbolem „Jakość Tradycja”, który jest pierwszym krajowym systemem certyfikującym żywność regionalną i tradycyjną.
– Podczas spotkania wytwórcy wędlin i pieczywa, którzy już uczestniczą w systemie „Jakość Tradycja”, podzielą się doświadczeniami ze sprzedaży swych produktów, a także opowiedzą o sukcesach rynkowych – mówi Izabella Byszewska, prezes PIPRiL. – Ponadto przygotujemy degustację, dzięki której wszyscy słuchacze będą mogli spróbować certyfikowanych wyrobów – dodaje.
W trakcie targów można było również wziąć udział w konkursie to nie tylko na najbardziej oryginalne zdjęcie w scenerii targów, a także i wygrać kosz produktów od wystawców. Ponadto istniała możliwość skorzystania z bezpłatnej porady dietetycznej ekspertów z warszawskiej Poradni Centrum Odchudzania i Odżywiania.
Patronat honorowy nad tym wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.