Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Robot Pellon do pasz treściwych
2013-08-14 -
Kojce i wygrodzenia
2013-08-19 -
Lusterka do ciągników John Deere GL0511
2011-12-14 -
Syfonowy system usuwania gnojowicy
2013-08-28 -
Pielniki GASPARDO
2014-04-01
Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia
W dniach 22-24 kwietnia 2016 r. w Warszawie odbyła się piąta edycja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia.

Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia
W trakcie Targów Regionalia można było wiele smaków polskich i zagranicznych regionów opartych na wielopokoleniowych recepturach, a także żywność ekologiczna i organiczna. Nie mogło zabraknąć słodyczy, wyrobów mleczarskich, mięs, ryb oraz regionalnych trunków, a dla wielbicieli kawy czy herbaty też znalazło się coś ciekawego.
Poza tym, przybyli mogli wybierać w wyrobach rzemiosła artystycznego i ludowego, barwnych tekstyliach i odzieży inspirowanej folklorem, oryginalnej biżuterii, czy naturalnych kosmetykach do pielęgnacji ciała oraz ekologicznych środkach czystości.
Każdy ze zwiedzających miał niebywałą okazję do wyboru interesujących go zagadnień z bogatego bloku tematycznego, w trakcie którego można było wysłuchać wykładów z zakresu dobrych praktyk w promocji dziedzictwa kulturowego Mazowsza, czy poszerzyć swoją wiedzę w obrębie greckich ziół stosowanych nie tylko w kuchni ale i w lecznictwie, a także zgłębić swoją wiedzę odnośnie zalet produktów oznaczonych symbolem „Jakość Tradycja”, który jest pierwszym krajowym systemem certyfikującym żywność regionalną i tradycyjną.
– Podczas spotkania wytwórcy wędlin i pieczywa, którzy już uczestniczą w systemie „Jakość Tradycja”, podzielą się doświadczeniami ze sprzedaży swych produktów, a także opowiedzą o sukcesach rynkowych – mówi Izabella Byszewska, prezes PIPRiL. – Ponadto przygotujemy degustację, dzięki której wszyscy słuchacze będą mogli spróbować certyfikowanych wyrobów – dodaje.
W trakcie targów można było również wziąć udział w konkursie to nie tylko na najbardziej oryginalne zdjęcie w scenerii targów, a także i wygrać kosz produktów od wystawców. Ponadto istniała możliwość skorzystania z bezpłatnej porady dietetycznej ekspertów z warszawskiej Poradni Centrum Odchudzania i Odżywiania.
Patronat honorowy nad tym wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
