Wielkopolskie Święto Plonów Michałków 2013

Dnia 1 września 2013 r. w Michałkowie przybyli rolnicy z całej Wielkopolski, by wspólnie podziękować za zebrane plony. Gospodarzami uroczystości byli szefowie organizacji rolniczych szczebla wojewódzkiego, delegacje rolników z poszczególnych powiatów oraz dyrektorzy instytucji działających w otoczeniu rolnictwa. Patronat Honorowy nad Wielkopolskim Świętem Plonów objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba.

Wielkopolskie Święto Plonów Michałków 2013
Uroczystość rozpoczęła Msza Święta dziękczynna za zebrane plony, którą celebrował Ksiądz Dziekan Bronisław Chrzępa, Proboszcz Parafii pod wezwaniem Świętego Wojciecha w Lewkowie. Podczas Mszy Świętej zaśpiewał Chór Lira z Ostrowa Wielkopolskiego. Ołtarz, na którym odprawiona została Masza Święta składał się z ziemiopłodów i kwiatów.

Wielkopolskie Święto Plonów stało się okazją do wręczenia odznaczeń. Piotr Walkowski prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej wręczył odznaczenie Zasłużony dla Rolnictwa nadaną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalembę. Odznaczeniem uhonorowano 31 osób. Wręczono także 6 Medalionów im. dr Aleksandra hr. Szembeka za działalność na rzecz rolnictwa i rozwoju wsi wielkopolskiej przyznanych przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.

W trakcie części artystycznej uroczystości dokonano przedstawienia subregionów wielkopolskich. Na scenie zaprezentowały się zespoły śpiewacze i taneczne z całej Wielkopolski: Lubaszanki, Chodowskie Nutki, Zespół Pieśni i Tańca Przygodzice, Kapela Pleszowiocy, Wróżewianki, Lutogniewiacy, Kapela Koźlarska, Różnowianie, Katarzynki, Zespół Śpiewaczy Pod Kasztanem, Kapela Ludowa Furmany oraz Głogowianie. Na zakończenie wystąpił Zespół Jorgusie.

Wielkopolskie Święto Plonów Michałków 2013Wielkopolskie Święto Plonów Michałków 2013
(kliknij, aby powiększyć)

W uroczystościach Wielkopolskiego Święta Plonów według szacunków organizatorów wzięło udział około 10 tysięcy osób. W trakcie Wielkopolskiego Święta Plonów uczestnicy poczęstowani zostali wyrobami kulinarnymi, do przygotowania których zużyto 1.500 kg mięsa drobiowego z kur, gęsi i indyka, 500 kg wyrobów z wieprzowiny, 2.000 kilogramów świeżo wypieczonego chleba, 500 kg ziemniaków, 500 kg ogórka kiszonego, 200 kg kiszonej kapusty, 200 kg smalcu, 500 kg pomidorów oraz 200 kg cebuli. Przygotowano i wydano łącznie 1.400 litrów zup dla 6 000 osób. Były to czernina, flaki z żołądków drobiowych oraz zupa warzywna.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: