World Food Warsaw 2015

W dniu 14 kwietnia 2015 r. w Warszawie rozpoczęła się druga edycja targów World Food Warsaw. Symbolicznego przecięcia wstęgi dokonali wiceminister rolnictwa Zofia Szalczyk oraz prezes Agencji Rynku Rolnego Radosław Szatkowski. Podczas pierwszego dnia targów odbyła się debata ekspercka zatytułowana „Dlaczego Polska? Możliwości i perspektywy”, w której udział wziął minister Marek Sawicki.

World Food Warsaw 2015

World Food Warsaw 2015

Prowadzący debatę prof. Andrzej Kowalski z Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przypomniał, że do 2003 r. Polska była importerem żywności netto. Sytuacja diametralnie zmieniła się dopiero w momencie przystąpienia do Unii Europejskiej. Teraz dodatnie saldo w handlu zagranicznym żywnością przekracza 6 mld euro. – Jeżeli mamy tak dobre wyniki eksportowe, to oznacza - mówiąc w przenośni -  że eksportujemy bezrobocie poza granice Polski – powiedział prof. Kowalski. 

Biorący udział w dyskusji szef resortu rolnictwa przypomniał, że nasza żywność obecna jest na 75 rynkach świata. – To wymierny sukces, który oznacza, że dobrze wykorzystaliśmy unijne fundusze na modernizację naszego przemysłu spożywczego. Dzięki temu możemy skutecznie konkurować na świecie nie tylko ceną, ale przede wszystkim wysoką jakością – powiedział minister Sawicki. Sukces ten nie byłby możliwy bez ustawy o funduszach promocji, która weszła w życie 2009 r.

 

Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów World Food Warsaw to wydarzenie business to business skierowane do sektora branży spożywczej. Przez trzy dni osoby związane z branżą mają możliwość nawiązania nowych kontaktów i poszerzenia obecnych, ocenienia zapotrzebowania rynku na ich produkty czy usługi oraz śledzenia globalnych trendów. Wystawcy z Polski i zagranicy, panele dyskusyjne i specjalne konferencje poświęcone żywności  i trendom w branży spożywczej – to wszystko zdaniem organizatorów można zobaczyć podczas World Food Warsaw 2015.

Wystawcami targów są zarówno przedsiębiorcy oferujący gotowe produkty rolno– spożywcze i napoje, jak również przedstawiciele podmiotów związanych z procesem produkcji.

 



Tagi:
źródło: