Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




XI Święto Gęsi w Biskupcu

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W dniach 19-20 lipca 2014 roku w Biskupcu – niedaleko Nowego Miasta Lubawskiego w województwie...

W dniach 19-20 lipca 2014 roku w Biskupcu – niedaleko Nowego Miasta Lubawskiego w województwie warmińsko-mazurskim - już po raz jedenasty obchodzono Ogólnopolskie Święto Gęsi. Wydarzenie zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.




Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Organizatorem XI Święta Gęsi w Biskupcu było Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi z Prezes Krystyną Ziejewską na czele oraz Urząd Gminy Biskupiec. Warto wspomnieć, iż omawiane wydarzenie odbyło się dzięki zaangażowaniu Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza, a patronat honorowy nad nim sprawował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 
Już tradycyjnie Święto Gęsi w Biskupcu rozpoczął cykl konferencji tematycznych, który przeprowadzono w sobotnie popołudnie. Serie wykładów poświęconych rynkowi mięsa gęsiego i jego walorom zapoczątkowała Krystyna Ziejewska – Prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi, która powitała gości, wprowadzając ich w tematykę seminarium.

Następnie pierwszoplanowe role odegrali Paweł Sulski i Paweł Wiśniewski. W ramach warsztatów kulinarnych, poświęconych zasadom przygotowywania potraw z gęsiny przygotowano
pokaz luzowania gęsi, roladę z gęsi, piersi gęsie na różowo oraz żołądki gęsie w śmietanie ze szpinakiem. Kiedy kucharze przygotowali kolejne potrawy, można było skosztować tych pysznych specjałów.

Po bardzo ciekawych i smacznych pokazach kulinarnych głos oddano prof. Markowi Adamskiemu z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. W trakcie wykładu dokonano prezentacji walorów odżywczych mięsa gęsiego, a słuchacze mogli dowiedzieć się co wpływa na wyjątkowość tego gatunku mięsa oraz poznać jego właściwości.
 
Kolejne seminarium, które poprowadził Jarosław Saucha – ekspert do spraw Finansowania Agrobiznesu Banku BGŻ, poświęcono prezentacji rynku mięsa gęsiego. Dzięki wykładowi przybyli mogli przyjrzeć się z bieżącym cenom mięsa drobiowego oraz poznać obowiązujące trendy panujace na rynku gęsiny.

(kliknij, aby powiększyć)
 
Czytaj dalej na następnej stronie...

1 2

Google+



Więcej materiałów video znajdziesz na kanale "telewizja rolnicza"


źródło:




Konferencja "Rynek mięsa gęsiego i jego walory"


Więcej galerii znajdziesz w dziale "galerie rolnicze"




Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +5 pkt. razem głosów: 5





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl