XI Święto Gęsi w Biskupcu

W dniach 19-20 lipca 2014 roku w Biskupcu – niedaleko Nowego Miasta Lubawskiego w województwie warmińsko-mazurskim - już po raz jedenasty obchodzono Ogólnopolskie Święto Gęsi. Wydarzenie zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Więcej materiałów video znajdziesz na kanale "telewizja rolnicza"



Organizatorem XI Święta Gęsi w Biskupcu było Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi z Prezes Krystyną Ziejewską na czele oraz Urząd Gminy Biskupiec. Warto wspomnieć, iż omawiane wydarzenie odbyło się dzięki zaangażowaniu Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza, a patronat honorowy nad nim sprawował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 
Już tradycyjnie Święto Gęsi w Biskupcu rozpoczął cykl konferencji tematycznych, który przeprowadzono w sobotnie popołudnie. Serie wykładów poświęconych rynkowi mięsa gęsiego i jego walorom zapoczątkowała Krystyna Ziejewska – Prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi, która powitała gości, wprowadzając ich w tematykę seminarium.

Następnie pierwszoplanowe role odegrali Paweł Sulski i Paweł Wiśniewski. W ramach warsztatów kulinarnych, poświęconych zasadom przygotowywania potraw z gęsiny przygotowano
pokaz luzowania gęsi, roladę z gęsi, piersi gęsie na różowo oraz żołądki gęsie w śmietanie ze szpinakiem. Kiedy kucharze przygotowali kolejne potrawy, można było skosztować tych pysznych specjałów.

Po bardzo ciekawych i smacznych pokazach kulinarnych głos oddano prof. Markowi Adamskiemu z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. W trakcie wykładu dokonano prezentacji walorów odżywczych mięsa gęsiego, a słuchacze mogli dowiedzieć się co wpływa na wyjątkowość tego gatunku mięsa oraz poznać jego właściwości.
 
Kolejne seminarium, które poprowadził Jarosław Saucha – ekspert do spraw Finansowania Agrobiznesu Banku BGŻ, poświęcono prezentacji rynku mięsa gęsiego. Dzięki wykładowi przybyli mogli przyjrzeć się z bieżącym cenom mięsa drobiowego oraz poznać obowiązujące trendy panujace na rynku gęsiny.

(kliknij, aby powiększyć)
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: