| Autor: redakcja1

XXII Krajowe Dni Ziemniaka „Wielkopolska Pyra”

XXII edycja Krajowych Dni Ziemniaka jako cenionej w branży ogólnopolskiej imprezy wystawowo-targowej, a zarazem szkoleniowej odbędzie się 23 sierpnia 2015 r. (niedziela) w Centrum Edukacyjno-Wystawowym Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Marszewie k. Pleszewa.

XXII Krajowe Dni Ziemniaka „Wielkopolska Pyra”

XXII Krajowe Dni Ziemniaka „Wielkopolska Pyra”

Południowa Wielkopolska stanowi, obok regionu sieradzkiego, centrum rynkowej produkcji ziemniaków jadalnych w Polsce, w tym na najwcześniejszy zbiór. Region dostarcza również kilkanaście procent krajowej podaży kwalifikowanych sadzeniaków. Jest również ważnym rejonem produkcji ziemniaków na potrzeby przemysłu przetwórczego. Program tegorocznej edycji Krajowych Dni Ziemniaka koncentruje się na realizacji tematu przewodniego: „Ziemniak – integrowana uprawa, jakość, spożycie”.
 
Głównym celem tej specjalistycznej imprezy jest prezentacja postępu biologicznego, technologicznego i ekonomiczno-organizacyjnego w uprawie, obrocie i przetwórstwie ziemniaków, wspieranie procesów unowocześniania branży, promocja krajowych odmian ziemniaka, ułatwianie kontaktów między uczestnikami rynku oraz integracja jednostek tego sektora agrobiznesu.
 
XXII Krajowe Dni Ziemniaka odbędą się w godz. od 10.00 do 17.00.

Jednymi z atrakcji przygotowanych na zwiedzających będą::
  • wystawa oferowanych do sprzedaży maszyn, środków do produkcji ziemniaków oraz kwalifikowanych sadzeniaków;
  • poletka demonstracyjne odmian ziemniaka zarejestrowanych w Polsce i wystawę próbek bulw;
  • wystawa objawów chorób wraz z konsultacją metod zwalczania;
  • doradztwo w zakresie postępu biologicznego (odmianowe), technologicznego, organizacyjnego i marketingu, sprzedaż wydawnictw szkoleniowych;
  • kiermasz, konkursy, potrawy z ziemniaków, występy regionalnych zespołów artystycznych.
 

Program XXII Krajowych Dni Ziemniaka „Wielkopolska Pyra”

10.00 - 10.30 Oficjalne otwarcie XXII Krajowych Dni Ziemniaka „Wielkopolska Pyra”.
12.00 - 14.00 Festiwal smaków – konkurs potraw z ziemniaków.
Konkurs jakości kulinarnej ziemniaków na najsmaczniejszą odmianę,
13.00 - 14.00 Degustacja potraw z ziemniaków.
14.00 Podsumowanie konkursów, wręczenie nagród.
11.00 - 11.45 Seminarium szkoleniowe „Konkurencyjność uprawy ziemniaka na tle innych gatunków roślin uprawnych”.
11.45 - 12.30 Seminarium szkoleniowe „Jak zmniejszyć zagrożenie występowania chorób w uprawie ziemniaków”.
12.30 - 13.15 Seminarium szkoleniowe „Szkodniki w uprawie ziemniaka, występowanie i ich zwalczanie”.
13.15 - 14.00 Seminarium szkoleniowe „Praktyczne wykorzystanie Systemów Wspomagających Podejmowanie Decyzji w ochronie roślin w Wielkopolsce”.
10.30 - 17.00 Występy zespołów ludowych, zwiedzanie poletek z kolekcją odmian ziemniaka, konkursy i zabawy dla dzieci.

 


Tagi:
źródło: