| Autor: redakcja6

Ceny wieprzowiny w Unii Europejskiej kontynuują słaby trend wzrostowy

Do połowy marca ceny mięsa wieprzowego w państwach członkowskich Unii Europejskiej kontynuowały nieznaczny trend wzrostowy.

Ceny wieprzowiny w Unii Europejskiej kontynuują słaby trend wzrostowy
W połowie marca bieżącego roku średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii wzrosła o niecałe 0,5% i osiągnęła poziom 172,07 euro/100kg. Jednocześnie przewyższyła ona średnią cenę z analogicznego okresu roku poprzedniego o 7%.
 
W relacji miesięcznej ceny reprezentatywne wieprzowiny wzrosły w szesnastu państwach Wspólnoty, wśród których w największym stopniu:
  • na Cyprze – wzrost o 8,2%
  • we Francji – wzrost o 4,5%
  • na Litwie – wzrost o 4,1%
  • w Hiszpanii – wzrost o 2,8%
  • Polsce wzrost o 2,7%
  • Estonii – wzrost o 2,1%
  • Szwecji – wzrost o 2,1%
  • Austrii – wzrost o 2,0%
  • Słowenii – wzrost o 1,7%
  • Portugalii – wzrost o 1,7%
  • Finlandii – wzrost o 1,5%.
 
W tym samym czasie ceny uległy obniżeniu w dziesięciu innych państwach członkowskich, najbardziej w:
  • Rumunii – spadek o 7,5%
  • Włoszech – spadek o 5,1%
  • Węgrzech – spadek o 2,8%
  • Grecji – spadek o 2,8%
  • Słowacji – spadek o 1,6%
  • Danii – spadek o 1,5%
  • Wielkiej Brytanii – spadek o 1,5%.
 
Na stałym poziomie pozostała cena wieprzowiny na Malcie.
 
W Polsce średnia cena wieprzowiny w połowie marca była o 0,4% niższa od średniej w Niemczech oraz o 10,5% wyższa niż w Danii i wyniosła 170,60 euro/100kg. Należy przy tym zauważyć, że średnia cena tego gatunku mięsa była w marcu o 0,4% wyższa niż w tym samym czasie roku poprzedniego.


Tagi:
źródło: