Czy zmagazynowana wieprzowina trafi na eksport?

W końcu na rynku trzody chlewnej ceny zaczęły rosnąć. Jednak hodowcy obawiają się, że kiedy skupione mięso dzięki dotacjom unijnym znów trafi na rynek, to ceny wrócą do stanu poprzedniego.

Czy zmagazynowana wieprzowina trafi na eksport?


Tylko w ciągu kilku tygodni zmagazynowano 140 tysięcy ton wieprzowiny w Unii Europejskiej, a w Polsce 10 tysięcy ton tego mięsa. To naprawdę ogromne ilości i dlatego też zaproponowano aby mięso zostało wyeksportowane. Pomysł podoba się członkom branży, ale Komisja Europejska odrzuca taką propozycję.


Niemniej jednak ekonomiści zapewniają, ze nie ma powodów do obaw, jeśli propozycja zostanie odrzucona, gdyż skupionego mięsa nie jest jeszcze aż tak dużo. Z kolei ceny za kilka miesięcy i tak mają być dużo wyższe. Dlatego też powrót towaru na rynek nie powinien nim w dużym stopniu zachwiać.


Pomimo takich zapewnień hodowcy trzody chlewnej bacznie obserwują sytuację i będą czekać, bo swoich strat ostatnich miesięcy jeszcze nie odrobili.



Tagi: