W Unii Europejskiej wolumen eksportu produktów wieprzowych do krajów trzecich jest mniejszy.
Jest to konsekwencja spadku podaży żywca wieprzowego na rynku unijnym oraz mniejszego zapotrzebowania na produkty wieprzowe ze strony Chin, przy stabilnym popycie w UE. Ponadto czynnikiem wpływającym ograniczająco na wywóz jest wysoki poziom cen wieprzowiny w UE na tle cen światowych.
Z UE do krajów trzecich wyeksportowano 2,8 mln ton produktów wieprzowych, czyli mniej o 20% niż przed rokiem. Najwięcej wieprzowiny skierowano do Chin, które zakupiły 780 tys. ton, tj. mniej o 16% niż przed rokiem.
Znaczącym odbiorcą asortymentu wieprzowego z UE była Wielka Brytania, dokąd dostarczono 593 tys. ton, a zatem więcej o 2% niż w analogicznym okresie rok wcześniej.
Produkty wieprzowe z UE wywożono również do Japonii - 255 tys. ton, Filipin - 195 tys. ton i Korei Południowej - 155 tys. ton. Były to jednak ilości mniejsze niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MG