| Autor: redakcja1

Eksport produktów wieprzowych

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w 2021 r. Polska była szóstym pod kątem wolumenu eksporterem produktów wieprzowych poza obszar celny UE.

Eksport produktów wieprzowych
Około 60% sprzedawanego za granicę asortymentu wieprzowego znalazło nabywców w krajach Unii Europejskiej. W okresie styczeń-listopad 2022 r. z kraju wywieziono 606 tys. ton mięsa, przetworów, tłuszczów wieprzowych i żywca, czyli mniej o 6% niż przed rokiem. Przychody otrzymane z wysyłki asortymentu wieprzowego wyniosły 1,7 mld euro i były wyższe o 17% niż rok wcześniej. Tak duży wzrost wartości wysyłki, przy mniejszym wolumenie, był wynikiem sprzyjającego dla eksporterów kursu złotego wobec euro oraz wysokich cen transakcyjnych żywności na rynku międzynarodowym.

Z Polski eksportowano przede wszystkim świeże i mrożone mięso wieprzowe - 57% udziału w wolumenie eksportu oraz przetwory wieprzowe - 35%.

W okresie jedenastu miesięcy 2022 r. za granicę sprzedano 328 tys. ton mięsa wieprzowego za 748 mln euro, w większości do państw UE - 66% wolumenu. Największymi unijnymi odbiorcami tego asortymentu były: Słowacja - 9% udziału i 29 tys. ton, Czechy – 8% i 27 tys. ton, Niemcy i Rumunia - po 7% i po około 23 tys. ton, Węgry – 6% i 19 tys. ton i Włochy – 5% i 16 tys. ton. Mięso wieprzowe sprzedawano także poza obszar celny UE, przede wszystkim do: Wielkiej Brytanii – 6% i 20 tys. ton, Ukrainy i USA - po 5% i odpowiednio 17 tys. ton i 16 tys. ton oraz Hongkongu – 4% i 14 tys. ton.

Eksport przetworów wieprzowych z Polski, do których zalicza się m.in.: kiełbasy, szynki, łopatki i konserwy wyniósł 225 tys. ton. Przetwory znalazły nabywców przede wszystkim w krajach Unii Europejskiej - 62% wolumenu, w tym głównie na rynku niemieckim - 14% udziału i 31 tys. ton, duńskim – 7% i 16 tys. ton i litewskim – 5% i 10 tys. ton. Liczącymi się importerami przetworów wieprzowych spoza UE były: Wielka Brytania – 27% i 60 tys. ton, Ukraina – 5% i 10 tys. ton i USA – 4% i 10 tys. ton.


Tagi:
źródło: