Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Eksport wieprzowiny z Polski na poziomie 129 tys. ton (I-IV 2015)

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego odnotował zniżkę w 2014 r., a aktualnie analitycy...

Eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego odnotował zniżkę w 2014 r., a aktualnie analitycy notują nieznaczne odbicie. Jak wynika z danych MRiRW w okresie pierwszych czterech miesięcy br. sprzedaż wieprzowiny z Polski na rynkach zagranicznych wyniosła 128,6 tys. t, czyli zwiększyła się o 6,5-procent w skali roku.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Eksport wieprzowiny z Polski

Zwyżka eksportu była napędzana przez sprzedaż na rynek wspólnotowy, która w ujęciu rocznym wzrosła o 27% do 108,2 tys. t. Tym samym wywóz mięsa wieprzowego na rynki pozaunijne zmalał o 42%. Tak znaczny spadek sprzedaży na rynki poza UE związany był z utrzymaniem się ograniczeń w imporcie polskiego surowca, które zostało wprowadzone przez niektóre państwa azjatyckie, a także przez Rosję, co jest konsekwencją pojawienia się ASF na terytorium Polski w 2014 r.
 
Jak wynika z informacji podanych przez Bank BGŻ BNP Paribas, największym importerem nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski są Włochy, które w okresie pierwszych czterech miesięcy br. sprowadziły o 25% więcej surowca z Polski niż przed rokiem. Podobną dynamikę w sprzedaży odnotowały Niemcy, które są drugim co do wielkości odbiorcą mięsa wieprzowego z Polski. Wysyłka mięsa do Słowacji, trzeciego co do wielkości rynku sprzedaży wieprzowiny z Polski, pozostała na prawie takim samym poziomie, jak w omawianym czasie w roku poprzednim.
 
Niemniej jednak, znacznie wzrosło zainteresowanie polskim surowcem w Wielkiej Brytanii. W analizowanym okresie eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego do tego kraju niemal się podwoił, co pozwoliło na osiągnięcie 4,9 tys. t. Wysoką dynamikę sprzedaży w granicy 69% odnotowano także dla Stanów Zjednoczonych, które w tym czasie zakupiły 7,4 tys. t wieprzowiny z Polski i stały się tym samym największym pozaunijnym rynkiem sprzedaży.

Import wieprzowiny do Polski

Równocześnie import nieprzetworzonego mięsa wieprzowego w okresie pierwszych czterech miesięcy br. był wzrósł o 4,8% do 213,5 tys. t. a przywóz surowca z Belgii o 14%. w związku z tym, kraj ten jest aktualnie głównym dostawcą nieprzetworzonego mięsa wieprzowego na rynek polski z kontyngentem na poziomie 59,1 tys. t. Zaraz po nim plasują się Niemcy z 52,8 tys. t, skąd import w obrębie roku zwiększył się o 1%. O 1,6% wyższe były również zakupy z Danii do 41,4 tys. t. Te trzy kraje są obecnie dostawcą 72% wieprzowiny do Polski.
 
Jak zauważają analitycy Banku BGŻ, Polska pozostaje importerem netto nieprzetworzonego mięsa wieprzowego. Deficyt handlowy wzrósł w omawianym okresie o 1,8 tys. t do 85 tys. t.
 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl