| Autor: redakcja11

Eksport wieprzowiny z Polski dalej rośnie

Mniejsza podaż wieprzowiny na świecie sprzyja wzrostowi eksportu wieprzowiny z Polski, gdzie odnotowano 8% zwyżkę do 454 tys. ton.

Eksport wieprzowiny z Polski dalej rośnie

Eksport wieprzowiny z Polski

W okresie ośmiu miesięcy 2016 r. z kraju wywieziono (w ekwiwalencie tusz) 454 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, o 8% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Wieprzowina kierowana była przede wszystkim do krajów UE (77% wolumenu jej eksportu). Eksperci Agencji Rynku Rolnego podają, że największymi unijnymi odbiorcami produktów wieprzowych z Polski były: Wielka Brytania (12% udziału), Niemcy (11%) i Włochy (10%), a spoza UE – USA (7%), Hongkong (5%) i Ukraina (4%). W ostatnich miesiącach 2016 r., w miarę pogłębiającego się spadku produkcji, dynamika wzrostu eksportu produktów wieprzowych prawdopodobnie osłabnie.

 

W efekcie, w ocenie analityków ARR, w całym 2016 r. eksport może ukształtować się na poziomie około 680 tys. ton, o 4% wyższym niż w 2015 r. W pierwszej połowie 2017 r., w wyniku malejącej krajowej produkcji, eksport wieprzowiny prawdopodobnie się zmniejszy.

 

W okresie styczeń–sierpień br. do Polski sprowadzono (w ekwiwalencie tusz) 545 tys. ton produktów wieprzowych, o 1% mniej niż w tym samym okresie 2015 r. W całym 2016 r. wzrost importu może być niewielki (o 1%), do 850 tys. ton. Na 2017 r. przewidywane jest dalsze jego zwiększenie. 

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!