| Autor: redakcja1

Prywatne przechowanie mięsa wieprzowego

Jak podaje AgraEurope, KE podjęła decyzję o uruchomieniu prywatnego przechowania mięsa wieprzowego (private storage aid), które ma pomóc unijnym producentom wieprzowiny.

Prywatne przechowanie mięsa wieprzowego

Prywatne przechowanie mięsa wieprzowego

Do tej pory przedstawiciele KE pośród przyczyn sporych spadków cen żywca na rynku UE wskazywali na wzrost ubojów w III kw. 2014 r. o 3% w skali roku, jak również na czynniki sezonowe.
 

Z uwagi na bardzo trudną sytuację na rynku wieprzowiny władze KE zdecydowały się podjąć środki specjalne w postaci prywatnego przechowywania mięsa. Mają one na celu ograniczenie podaży surowca i pobudzenie wzrostu cen żywca na unijnym rynku - podaje Bank BGŻ.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!