| Autor: redakcja1

Handel zagraniczny wieprzowiną

W 2019 r. eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych wyniósł 744 tys. ton w ekwiwalencie tusz, o 9% mniej niż w roku 2018.

Handel zagraniczny wieprzowiną
Jednak ze względu na wysokie ceny wieprzowiny na rynku globalnym, przychody z eksportu były tylko o 1% niższe i wyniosły 1,6 mld EUR - 6,8 mld zł.
 
Jednocześnie do kraju zaimportowano 875 tys. ton asortymentu wieprzowego, czyli o 12% mniej niż w 2018 r. za 2 mld EUR - 8,5 mld zł, ale o 9% więcej niż w roku minionym.
 
W strukturze asortymentowej wywozu produktów wieprzowych z Polski przeważało mięso świeże i mrożone - 60%. W 2019 r. za granicę sprzedano 445 tys. ton mięsa wieprzowego, czyli o 13% mniej niż przed rokiem. Mięso wysyłano przede wszystkim do krajów UE, m.in.: do Niemiec - 67 tys. ton i 15%, Włoch - 42 tys. ton i 9%, na Słowację i do Czech - odpowiednio 29 tys. ton i 28 tys. ton – po 6%. Odbiorcami spoza UE były m.in.: USA z 41 tys. ton i 9%, Hongkong z 22 tys. ton i 5%, Wietnam i Ukraina - odpowiednio 14 tys. ton i 12 tys. ton – po 3%.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!