| Autor: redakcja1

Krajowa produkcja żywca wieprzowego

Krajowa produkcja żywca wieprzowego w wadze poubojowej ciepłej wynosząca 1866 tys. ton w porównaniu z 2018 r. zmalała o 5,4%. Udział żywca wieprzowego w całkowitej produkcji żywca rzeźnego stanowił 33,7%.

Krajowa produkcja żywca wieprzowego
W układzie regionalnym zwiększenie się pogłowia trzody chlewnej w grudniu 2019 r. wystąpił w 9 województwach, a największy w województwie: pomorskim o 11,3%, mazowieckim o 7,1%, łódzkim o 6,3% i podlaskim o 6,2%. Największą redukcję pogłowia zaobserwowano w województwach: dolnośląskim o 19,6%, lubuskim o 14,7% i opolskim o 13,2%. Udział województwa wielkopolskiego w krajowym pogłowiu trzody był nadal najwyższy i wynosił 35,9% względem 36% w 2018 roku.

Obsada świń w przeliczeniu na 100 ha UR była także największa w województwie wielkopolskim i wynosiła 228,5 sztuk w odniesieniu do 234,7 sztuk w 2018 roku. Najmniejszy udział w krajowym pogłowiu świń zaobserwowano w województwach: lubuskim - 1,1%, małopolskim i podkarpackim – po 1,2%, dolnośląskim - 1,6%, śląskim i świętokrzyskim - po 1,8%. Widoczny jest proces regionalizacji chowu trzody.

W grudniu 2019 r. 67,3% pogłowia utrzymywane było w czterech sąsiadujących ze sobą województwach: wielkopolskim – 35,9%, mazowieckim – 11,1%, łódzkim – 10,5% i kujawsko-pomorskim – 9,8%.

 


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!