| Autor: redakcja1

Kryzys na rynku wieprzowiny we Francji

Francuski minister rolnictwa Stéphane Le Foll powołał grupę roboczą w celu zidentyfikowania i monitoringu różnych umów z producentami trzody chlewnej oraz wprowadzenia zmian – podaje FAMMU/FAPA.

Kryzys na rynku wieprzowiny we Francji

Rynek wieprzowiny we Francji

Minister zwrócił także uwagę na to, że wszelkie wsparcie finansowe związane z umowami, które zostało wprowadzone na rzecz pomocy rolnikom, będzie zwolnione z podatku. Działania ministra wynikają ze spotkania rządu z rolnikami, przetwórcami, rzeźnikami i innymi przedstawicielami sektora wieprzowiny, które odbyło się 27 sierpnia br. w celu ratowania trudnej sytuacji na francuskim rynku wieprzowiny.

 

W czerwcu br. minister Le Foll zaproponował docelową cenę skupu wieprzowiny w granicy 1,40 EUR/kg na lokalnej giełdzie w Plerin, wyznaczającej kurs w skali kraju. Jednak już na pierwszych sesjach giełdy na początku sierpnia br., dwaj najwięksi przetwórcy Cooperl i Bigard zbojkotowali skup po ustalonej cenie, twierdząc, że nie jest ona odpowiednia do sytuacji rynkowej. Tak sztucznie wywindowany w górę poziom cen sprawiłby, że francuska wieprzowina nie mogłaby konkurować na rynku unijnym. Przykładowo, w tym samym czasie w Niemczech wieprzowinę skupowano w cenie 1,10 EUR/kg.

 

Francuscy przetwórcy zaapelowali jednocześnie o pomoc z budżetu UE ze względu na kryzys spowodowany rosyjskim embargiem, o obowiązkowe oznaczanie kraju pochodzenia mięsa w produktach przetworzonych, a także o obniżenie kosztów pracy w celu odzyskania konkurencyjności w stosunku do przetwórców niemieckich. Domagano się również złagodzenia przepisów w celu ułatwienia restrukturyzacji i modernizacji krajowego sektora wieprzowiny.

 

Jak wskazuje FAMMU/FAPA, w trakcie spotkania 27 sierpnia br., minister Le Foll stwierdził, że umowy z producentami mogą być sposobem na zagwarantowanie marży oraz na uniknięcie zmian cen producenckich w łańcuchu żywnościowym. Fundusze bezpieczeństwa związane z umowami mogą pomóc łagodzić ryzyko zmian koniunktury na rynku.



Tagi:
źródło: