Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
PLATINUM AGRO HV 46
2020-05-14 -
Modernizacja obór
2014-01-09 -
Pułapka na mole spożywcze (2 sztuki)
2014-02-14 -
Maty legowiskowe EUROMILK DOBRO
2020-08-06 -
Wozy paszowe SGARIBOLDI GULLIVER 8000
2020-07-30 -
Kosiarka DSK ŻYLETKA
2013-03-29
Kryzys na rynku wieprzowiny we Francji
Francuski minister rolnictwa Stéphane Le Foll powołał grupę roboczą w celu zidentyfikowania i monitoringu różnych umów z producentami trzody chlewnej oraz wprowadzenia zmian – podaje FAMMU/FAPA.
Rynek wieprzowiny we Francji
Minister zwrócił także uwagę na to, że wszelkie wsparcie finansowe związane z umowami, które zostało wprowadzone na rzecz pomocy rolnikom, będzie zwolnione z podatku. Działania ministra wynikają ze spotkania rządu z rolnikami, przetwórcami, rzeźnikami i innymi przedstawicielami sektora wieprzowiny, które odbyło się 27 sierpnia br. w celu ratowania trudnej sytuacji na francuskim rynku wieprzowiny.
W czerwcu br. minister Le Foll zaproponował docelową cenę skupu wieprzowiny w granicy 1,40 EUR/kg na lokalnej giełdzie w Plerin, wyznaczającej kurs w skali kraju. Jednak już na pierwszych sesjach giełdy na początku sierpnia br., dwaj najwięksi przetwórcy Cooperl i Bigard zbojkotowali skup po ustalonej cenie, twierdząc, że nie jest ona odpowiednia do sytuacji rynkowej. Tak sztucznie wywindowany w górę poziom cen sprawiłby, że francuska wieprzowina nie mogłaby konkurować na rynku unijnym. Przykładowo, w tym samym czasie w Niemczech wieprzowinę skupowano w cenie 1,10 EUR/kg.
Francuscy przetwórcy zaapelowali jednocześnie o pomoc z budżetu UE ze względu na kryzys spowodowany rosyjskim embargiem, o obowiązkowe oznaczanie kraju pochodzenia mięsa w produktach przetworzonych, a także o obniżenie kosztów pracy w celu odzyskania konkurencyjności w stosunku do przetwórców niemieckich. Domagano się również złagodzenia przepisów w celu ułatwienia restrukturyzacji i modernizacji krajowego sektora wieprzowiny.
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, w trakcie spotkania 27 sierpnia br., minister Le Foll stwierdził, że umowy z producentami mogą być sposobem na zagwarantowanie marży oraz na uniknięcie zmian cen producenckich w łańcuchu żywnościowym. Fundusze bezpieczeństwa związane z umowami mogą pomóc łagodzić ryzyko zmian koniunktury na rynku.
