Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
WYPOSAŻENIE - Gruppo spazzola
2012-01-05 -
Bijlsma Hercules Sortownik sitowy 30.000
2020-01-28 -
Ładowarka teleskopowa Merlo Turbofarmer
2015-02-13 -
HOLMER exxact Terra Dos T3
2016-05-02
Niższe tempo wzrostu produkcji wieprzowiny w Rosji
Rosyjski związek producentów wieprzowiny szacuje, że w 2014 r. produkcja tego gatunku mięsa w Rosji mogła sięgnąć 3 mln ton wagi żywej, a więc jest to zwyżka o 6% w obrębie roku – podaje FAMMU/FAPA.
Produkcja wieprzowiny w Rosji
W 2013 r. roczna skala zwiększenia się produkcji wieprzowiny wyniosła 10,3%. Producenci przewidują, że w 2015 r. tempo wzrostu prawdopodobnie ulegnie dalszemu osłabieniu.
W 2012 r. rosyjskie ministerstwo rolnictwa wstrzymało wsparcie dla nowych projektów inwestycyjnych. Wyższa produkcja ma miejsce przede wszystkim w istniejących już gospodarstwach przemysłowych, które w 2014 r. zwiększą wytwórczość o 12,5% do 2,2 mln ton. Tym samym produkcja w małych gospodarstwach indywidualnych zmaleje o 9,5%.
Wolumen produkcji w sektorze poza przemysłowym nie przekroczy 750 tys. ton. Udział tego sektora będzie mniejszy i w tym roku wyniesie 20%, co stanowi najniższy wskaźnik w historii. Niemniej jednak będzie dalej spadał co najmniej do 2020 r.