| Autor: redakcja1

Mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny

Jak wynika z danych Agra Europe rozważane jest ponowne uruchomienie mechanizmu prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego na terenie UE w styczniu 2016 r. Głosowanie nad przywróceniem tego instrumentu zostanie przeprowadzone 1 grudnia br. w Brukseli - podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny

Proces ten obowiązywał od 9 marca br. i został zakończony po ośmiu tygodniach w wyniku małego zainteresowania uczestników rynku.

Instrument prywatnego przechowywania był stworzony w celu przywrócenia równowagi popytowo-podażowej na rynku. W marcu br. trudna sytuacja producentów żywca spowodowała, że KE i kraje członkowskie zdecydowały o uruchomieniu mechanizmu. Aktualnie na rynku wspólnotowym ponownie notuje sie sporą zwyżkę podaży surowca, co wywołało znaczny spadek cen żywca, tj. od końca września br. do drugiego tygodnia listopada (9-15.11.2015) ceny na rynku unijnym zmalały o 10% do 133,41 EUR/100kg. Za żywiec płaci się teraz o 5,5% mniej niż przed rokiem.

Zdaniem Agra Europe, by zwiększyć zainteresowanie mechanizmem nowy system prognozuje wzrost, w odniesieniu do marca br., stawki pomocy o 20%. Najprawdopodobniej zostanie też poszerzona lista produktów o świeżą słoninę. Z kolei szczegóły instrumentu przechowywania mięsa wieprzowego będą przekazane w grudniu.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!