Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




UE: Minimalnie wyższe ceny wieprzowiny w lutym

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W lutym 2017 r. ceny reprezentatywne wieprzowiny wzrosły w 12 krajach Unii, zmalały za to w 15...

W lutym 2017 r. ceny reprezentatywne wieprzowiny wzrosły w 12 krajach Unii, zmalały za to w 15 państwach Wspólnoty. Natomiast cena reprezentatywna tego gatunku mięsa na Malcie, pozostała bez zmian.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Ceny wieprzowiny

Cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE kształtowała się w tym okresie w granicy 152,31 EUR za 100 kg, czyli była o 0,4% większa niż w styczniu br., i jednocześnie przewyższała średnią cenę z lutego 2016 r. aż o 19,3%. Warto zauważyć, że cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii była w lutym 2017 r. o 1,9% większa od średniej ceny z ostatnich pięciu lat dla tego miesiąca, kiedy było to 149,56 EUR za 100 kg.
 
W lutym 2017 r. największą miesięczną dynamikę zwyżki cen wśród krajów Wspólnoty zanotowano we Francji o 3,7%, w Portugalii o 3,5%, Hiszpanii o 2,7%, Irlandii o 2,5%, Rumunii o 1,5%, na Cyprze o 1,5%, w Chorwacji o 1,0%, Holandii o 0,6%, Finlandii o 0,5%, na Litwie o 0,4%, Węgrzech o 0,4% oraz w Wielkiej Brytanii o 0,2%.
 
Według FAMMU/FAPA, największy spadek cen odnotowano natomiast na Łotwie o 5,3%, w Bułgarii o 2,3%, na Słowacji o 1,1%, w Szwecji o 1,0%, Słowenii o 1,0%, Estonii o 0,8%, Polsce o 0,7%, Czech o 0,6%, Belgii o 0,6%, Austrii o 0,5%, Niemczech o 0,5%, Luksemburgu o 0,5%, Danii o 0,2%, Grecji o 0,2% oraz we Włoszech o 0,1%.
 
W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w lutym 2017 r. kształtowała się na poziomie 148,98 EUR za 100 kg, tj. była aż o 18,0% większa niż przed rokiem. Była ona równocześnie o 2,2% mniejsza od średniej ceny reprezentacyjnej dla całej UE. Cena wieprzowiny notowana w Polsce w lutym 2017 r. przewyższała o 5,3% średnią cenę reprezentatywną tego gatunku mięsa w Danii, a w odniesieniu do ceny wieprzowiny w Niemczech była o 4,9% niższa.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Nowe formy wparcia dla producentów mleka, świń i owiec
  • Nowe formy wparcia dla producentów mleka, świń i owiec

    Krajowa Rada Izba Rolniczych poinformowała o zmianach we wspieraniu przez ARR zadań związanych z ustanowieniem nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów mleka i rolników w innych...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.
  • Nadal rosną ceny polskich jaj
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

    W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.
  • Razem łatwiej
  • Razem łatwiej

    Wnioski o przyznanie wsparcia na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" PROW 2014 - 2020 będzie można składać od 30 października do 28 grudnia 2017 r. w Oddziałach Regionalnych...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl