| Autor: redakcja1

Mniejsza produkcja wieprzowiny

W krótkookresowej prognozie Komisja Europejska szacuje, że w 2019 r., w odniesieniu do 2018 r. zmiany produkcji wieprzowiny w UE-28 będą nieznaczne, przy czym w 2019 r. produkcja może być niższa o 4 tys. t.

Mniejsza produkcja wieprzowiny
Eksport wieprzowiny do krajów trzecich może być jednak wyższy o 241 tys. t. W efekcie ubytek mięsa wieprzowego po stronie podaży wyniesie 245 tys. t, co przyczyni się do zwyżki cen i obniżki konsumpcji.
 
Komisja Europejska szacuje, że spożycie wieprzowiny w UE-28 może się obniżać z 32,6 kg w wadze detalicznej do 32,2 kg, a więc do poziomu z 2016 r.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!