| Autor: redakcja1

Więcej ubojów trzody chlewnej w UE

Od stycznia do października 2016 r. uboje trzody chlewnej w UE wyniosły 212,4 mln szt. i były o 0,4% większe niż w tym samym okresie 2015 r. Tonaż ubojów zwiększył się w tym czasie o 0,8% do 19,2 mln ton.

Więcej ubojów trzody chlewnej w UE

Ubój trzody chlewnej

Najwyższa dynamika wzrostu miała miejsce w II kwartale 2016 roku odpowiednio 2,5% i 2,9% względem 0,1% i 0,8% w I kwartale oraz 0,5% i 0,8% w III kwartale. W październiku ilość trzody kierowanej na rzeź zmniejszyła się już o 4,8% w skali roku, a tonaż zmalał o 5%.
 
W ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy ubiegłego roku liczba ubitych świń wzrosła w Luksemburgu o 10%, Słowenii o 7,3%, Słowacji o 7,1%, na Łotwie o 6,9%, we Włoszech o 5,5%, Chorwacji o 5,4%, Bułgarii o 4,9%, na Węgrzech o 4,3%, w Hiszpanii o 3,6%, Irlandii o 2,9%, Polsce o 2,7%, Portugalii o 1,1%, na Cyprze o 0,6%, we Francji o 0,6%, Finlandii o 0,4%, Wielkiej Brytanii o 0,4% i Holandii o 0,3%.
 
Jak wynika z danych FAMMU/FAPA, spadki zanotowano natomiast w Grecji o 8,3%, na Litwie o 7,3%, Malcie o 6,8%, Belgii o 6%, Republice Czeskiej o 4,1%, Danii o 4,1%, Austrii o 3,4%, Estonii o 2,7%, Rumunii o 2,4%, Szwecji o 1,8% i w Niemczech o 0,8%.

Najwyższa liczba i tonaż ubojów w okresie od stycznia do października 2016 r. miały miejsce w Niemczech - 48,9 mln szt. i 4,6 mln ton, Hiszpanii - 39,6 mln szt. i 3,4 mln ton, Francji - 19,8 mln szt. i 1,7 mln ton i Polsce - 18 mln szt. i 1,6 mln ton.


Tagi:
źródło: