Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Kapusta włoska AGROSAD
2020-10-05 -
DEUTZ - szyba boczna 1 otwór
2011-12-13 -
Rozrzutnik obornika N-255 3 tony Igamet
2016-05-13 -
Mlekomat wielozbiornikowy mobilny XLm
2012-12-31 -
Mulczery leśne ORSI Big Forest DT
2015-03-11 -
Zbiornik Tango Oil 1500 i 2500 ECO
2016-04-14
Mniejsza podaż wieprzowiny w UE przełożyła się na wzrost cen
Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w maju br. produkcja wieprzowiny wzrosła o 3% w skali roku do 1,879 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.
Uwzględniając, tą samą ilość dni roboczych, poziom wytwarzania zmniejszył się o 2%. Podobnie, uboje trzody chlewnej zwyżkowały w odniesieniu do maja 2015 r. o 3% do 20,8 mln szt., a przy tej samej ilości dni roboczych obniżyły się o 2%.
Z kolei w Niemczech produkcja wzrosła o 1% w skali roku, a w Hiszpanii aż o 11%. Natomiast najgłębszy spadek poziomu wytwarzania wystąpił w Danii – o 16% i Holandii – o 7%.
Zmniejszenie liczby ubojów a także produkcji w maju odzwierciedla ograniczenie unijnej podaży wieprzowiny przy znacznym wzroście popytu z Dalekiego Wschodu. Oba te czynniki zadecydowały o tym, że ceny trzody chlewnej gwałtownie podrożały na rynku UE w maju br.
