| Autor: redakcja11

Mniejsza podaż wieprzowiny w UE przełożyła się na wzrost cen

Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, w maju br. produkcja wieprzowiny wzrosła o 3% w skali roku do 1,879 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.

Mniejsza podaż wieprzowiny w UE przełożyła się na wzrost cen

Uwzględniając, tą samą ilość dni roboczych, poziom wytwarzania zmniejszył się o 2%. Podobnie, uboje trzody chlewnej zwyżkowały w odniesieniu do maja 2015 r. o 3% do 20,8 mln szt., a przy tej samej ilości dni roboczych obniżyły się o 2%.

 

Z kolei w Niemczech produkcja wzrosła o 1% w skali roku, a w Hiszpanii aż o 11%. Natomiast najgłębszy spadek poziomu wytwarzania wystąpił w Danii – o 16% i Holandii – o 7%.

Zmniejszenie liczby ubojów a także produkcji w maju odzwierciedla ograniczenie unijnej podaży wieprzowiny przy znacznym wzroście popytu z Dalekiego Wschodu. Oba te czynniki zadecydowały o tym, że ceny trzody chlewnej gwałtownie podrożały na rynku UE w maju br



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!