| Autor: redakcja1

Pogłowie i produkcja trzody chlewnej w UE

W Unii Europejskiej pogłowie świń w grudniu 2017 r. wynosiło 150 mln sztuk i było o 2% wyższe niż rok wcześniej.

Pogłowie i produkcja trzody chlewnej w UE
Liczba loch prośnych w obrębie roku pozostanie niezmienna, prosiąt – zwiększyła się o 3%, a warchlaków – o 4%. Wzrost liczebności świń odnotowano w większości krajów UE. Spośród znaczących unijnych producentów wieprzowiny największa zwyżka pogłowia wystąpił w Polsce o 7%. W Danii pogłowie zwiększyło się o 4%, w Hiszpanii i Holandii – o 3%, we Francji – o 2%, a w Niemczech – o 1%7.
 
W wyniku odbudowy pogłowia trzody chlewnej w końcu 2017 r. u większości liczących się producentów wieprzowiny, m.in. w Hiszpanii, Niemczech, we Francji i w Polsce produkcja żywca wieprzowego w UE w 2018 r. może wynieść 24,0 mln ton i będzie o 1% wyższa niż w roku 2017.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!