| Autor: redakcja1

Pogłowie trzody chlewnej i produkcja żywca wieprzowego w Polsce

Zgodnie informacjami GUS, na początku marca 2014 r. krajowe pogłowie trzody chlewnej liczyło 11,2 mln sztuk, będąc o 2,3% większe niż przed rokiem.

Pogłowie trzody chlewnej i produkcja żywca wieprzowego w Polsce

Większa liczebność tuczników i warchlaków


Zwiększyła się liczebność większości grup wiekowo-użytkowych, przy czym najbardziej wzrosła liczba tuczników, co oznacza 11,2% zwyżkę w skali roku. W odniesieniu do marca 2013 r. warchlaków było więcej o 2,8%, a loch prośnych o 0,5%. Z kolei pogłowie prosiąt zmalało o 8,5% – podaje Agencja Rynku Rolnego.
 

Wyższy import żywca wieprzowego
 

Do odnotowanego przez GUS wzrostu liczebności tuczników i warchlaków mógł przyczynić się import żywca, który według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w pierwszym kwartale 2014 r. osiągnął granicę 1,2 mln sztuk, a zatem był on o 14% wyższy niż przed rokiem. Według IERiGŻ-PIB pod koniec 2014 r. krajowe pogłowie trzody chlewnej może liczyć 11,3 mln sztuk, czyli to 3% więcej niż rok wcześniej.
 

Większa produkcja wieprzowiny
 

W związku ze zwiększeniem się pogłowia świń przewidywany jest wzrost produkcji wieprzowiny. Zdaniem IERiGŻ-PIB w pierwszej połowie 2014 r. produkcja żywca wieprzowego w Polsce mogła wynieść około 1,04 mln ton, tj. 810 tys. ton, a zatem o 1% więcej niż w pierwszym półroczu 2013 r. Natomiast w drugiej połowie 2014 r. produkcja ta może osiągnąć poziom około 1,06 mln ton - 830 tys. ton, a więc o 3% wyższy niż rok wcześniej. W całym 2014 r. krajowa produkcja mięsa wieprzowego może być o 2% większa niż w 2013 r.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!