Polska należy do liderów eksportujących wieprzowinę poza kraje Wspólnoty

Jak wykazują dane, w okresie pierwszych dwóch miesięcy tego roku, kraje Unii Europejskiej dostarczyły krajom trzecim powyżej 459 tysięcy ton mięsa, żywca, podrobów oraz wieprzowych przetworów, czyli około 33 procent więcej wobec analogicznego okresu zeszłego roku.

Polska należy do liderów eksportujących wieprzowinę poza kraje Wspólnoty

Łączny wolumen eksportu składał się z 201,4 tysięcy ton mrożonej wieprzowiny, w ilości 199 tysięcy ton z podrobów, tłuszczu oraz smalcu. Kiełbasy i przetwory osiągnęły poziom 25,9 tysięcy ton. Świeże mięso oscylowało w granicy 17 tysięcy ton, a żywiec – 10,2 tysiące ton.


Według danych najwięcej mięsa wieprzowego poza granice Wspólnoty wysłały Dania, Francja, Hiszpania, Holandia, Niemcy oraz Polska.


Niemniej jednak to właśnie Polska była czołowym liderem w eksporcie w Unii Europejskiej. Natomiast w tym czasie, najwięcej mięsa wieprzowego zaimportowała Rosja i to o blisko 31 procent więcej w przeciągu roku. Wolumen ten oscylował na poziomie 126,2 tysiąca ton.



Tagi: