Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2025-05-02
Poznaj produkty
-
W oborze !
2017-03-14 -
AGREGAT TALERZOWY TYP-ATXL Agro-Lift
2020-05-21 -
Rozdrabniacze do bel Kverneland Taarup 856
2015-04-15 -
Hydromaty i hydrotuby
2011-05-18 -
Wentylatory
2013-08-19 -
Breloczek ciągnik Claas
2011-04-06
Polska strona nie wykryła podwyższonego stężenia dioksyn w mięsie
Wszystkie badania jednoznacznie wykluczyły możliwość posiadania skażonego mięsa. Niemniej jednak pojawiają się pytania o przyczynę braku embarga na niemieckie mięso.

Jeżeli chodzi o nałożenie zakazu na importowane z Niemiec mięso, to Inspekcja Weterynaryjna podkreśla, że nie było takiej potrzeby, gdyż każdy transport towaru z tamtego rejonu był pod stałą kontrolą.
Według wstępnych informacji, sprawdzono ponad 70 wolumenów dostarczonych z czterech landów. Jako, że 100 procent badanych próbek mięs nie wykazało podwyższonego stężenia dioksyn, zaostrzenia kontrolne zostaną stopniowo likwidowane.
Wielu jednak nie zwraca uwagi na przeprowadzone inspekcje oraz badania i zadaje proste pytanie: dlaczego Ministerstwo Rolnictwa nie poprosiło rząd o zamknięcie granic dla transportu niemieckiej wieprzowiny?
No cóż, inspekcja weterynaryjna cały czas kontrolowała sytuację poprzez specjalny system, który bardzo szybko przekazałby informację o zwiększonym zagrożeniu.
