Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Światowa produkcja wieprzowiny zwiększy się do prawie 120 mln ton

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak podaje FAO, produkcja wieprzowiny na świecie powinna wzrosnąć w tym roku o 1,9 proc. do...

Jak podaje FAO, produkcja wieprzowiny na świecie powinna wzrosnąć w tym roku o 1,9 proc. do 119,4 mln t. Zwyżka ta jest wspierana przez relatywnie niskie ceny paszy.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Światowa produkcja wieprzowiny

Jak wskazują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas, ważną rolę odgrywają tu Chiny, gdzie ocenia się, że w tym roku zostanie wyprodukowane 1,2 proc. więcej wieprzowiny niż przed rokiem. Oznacza to wzrost do 57,8 mln t. Tym samym kraj ten utrzymuje pozycję lidera z 48-procentowym udziałem w globalnej produkcji wieprzowiny.
 

Poprawę sytuacji obserwuje się także u pozostałych producentów. Na rynku japońskim oraz koreańskim, gdzie w minionym roku panował wirus PED, następuje aktualnie stopniowa odbudowa pogłowia trzody. Podobna sytuacja ma miejsce w Stanach Zjednoczonych. Natomiast na rynku UE wyższa produkcja wspierana jest przez zwiększenie pogłowia loch rozpłodowych, które wzrosło pierwszy raz od kilku lat.
 

Warto nadmienić, że zwyżka produkcji w krajach, które są ważnymi eksporterami wieprzowiny, w tym w USA, UE, a także Kanadzie, przyczynia się do ożywienia handlu światowego. Sprzedaż z tych krajów na rynkach zewnętrznych stanowi aktualnie osiemdziesiąt procent globalnego eksportu wieprzowiny. W tym względzie FAO przewiduje, że po dwóch latach zniżek, w 2015 roku nastąpi odbicie w wysyłce o 1,6%, co umożliwi wzrost do poziomu 7,1 mln t.
 

Ożywienie w wywozie będzie także wspierane przez relatywnie niskie ceny mięsa. Zniżka cen, obserwowana w 2014 r., spowodowana była przede wszystkim wprowadzeniem przez Rosję embarga na wieprzowinę z m.in. UE, USA, Kanady. W odniesieniu do UE  przyczyniło się to do wzrostu wielkości surowca, który pozostał na rynku wspólnotowym i tym samym wywołał presję na obniżki cen. Spadki cen odzwierciedla również indeks FAO dla globalnych cen wieprzowiny, który od rekordowo wysokich poziomów odnotowanych w czerwcu 2014 r. zmalał o 37% do kwietnia br.
 

FAO wskazuje, że w br. popyt na mięso wieprzowe wzrośnie w Chinach, Meksyku, Korei Południowej, Wietnamie, Australii, Angoli, Singapurze oraz Kolumbii. Natomiast w wyniku zwiększenia się produkcji krajowej zapotrzebowanie na wieprzowinę z importu zmniejszy się w USA, Rosji oraz Japonii. 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl