| Autor: redakcja1

Więcej wieprzowiny w Polsce i na świecie

Ocenia się, że w całym 2016 r. w wyniku poprawy rentowności chowu trzody chlewnej krajowa produkcja żywca wieprzowego mogła być o 0,5% większa niż w 2015 r. i wynieść 2,4 mln ton - 1,8 mln ton mpc.

Więcej wieprzowiny w Polsce i na świecie

Produkcja żywca wieprzowego w Polsce, UE i na świecie

Zmiany w krajowym pogłowiu trzody chlewnej w końcu 2016 r. wskazują na dalszą zwyżkę krajowej produkcji w 2017 r. Prognozuje się, że w całym 2017 r. może ona być o 3% większa i wynieść 2,4 mln ton - 1,9 mln ton wbc.
 
Komisja Europejska przewiduje, że w 2017 r. unijna produkcja żywca wieprzowego będzie o 0,6% niższa od otrzymanej w 2016 r.

Według danych Departamentu Rolnictwa USA w 2017 r. globalna produkcja wieprzowiny może wynieść 111 mln ton i będzie o 3% większa niż w 2016 r. Do wzrostu podaży wieprzowiny przyczyni się 4% zwyżka produkcji u największego światowego producenta, tj. w Chinach do 53,8 mln ton. 
Zdaniem ekspertów Agencji Rynku Rolnego, większa produkcja przewidywana jest również w USA o 4%, do 11,7 mln ton, a także w Brazylii o 3%, do 3,8 mln ton i Rosji o 5%, do 2,9 mln ton. W wyniku czego Chiny i Rosja ograniczą swój import, a większy eksport konkurencyjnej cenowo wieprzowiny z USA i Brazylii częściowo zaspokoi rosnące zapotrzebowanie ze strony krajów azjatyckich, takich jak Korea Południowa, Filipiny i Singapur, co może wpłynąć ograniczająco na wywóz produktów wieprzowych z UE.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!