| Autor: redakcja1

Prognoza cen żywca wieprzowego w grudniu 2015 r. i marcu 2016 r.

Zwyżka produkcji żywca wieprzowego w UE, w tym w Polsce spowodowała, że w okresie pierwszych trzech kwartałów 2015 r. unijne ceny skupu świń rzeźnych były mniejsze niż rok wcześniej – podaje Agencja Rynku Rolnego.

Prognoza cen żywca wieprzowego w grudniu 2015 r. i marcu 2016 r.

Ceny trzody chlewnej

Ograniczająco na sezonowy wzrost cen trzody chlewnej w okresie letnim mimo stosunkowo niewielkiej ilości wpłynęła podaż wieprzowiny wycofywanej z mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania. W sierpniu 2015 r. przeciętna krajowa cena skupu żywca wieprzowego (według GUS) wyniosła 4,38 zł/kg i była mniejsza o 1% niż w lipcu 2015 r. oraz o 16% niż w sierpniu 2014 r.

We wrześniu 2015 r. ceny trzody chlewnej zwiększyły się, ale w dalszym ciągu były niższe niż przed rokiem. W Polsce za trzodę chlewną zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW płaciły średnio 4,61 zł/kg, czyli o 5,5% więcej niż w poprzednim miesiącu, ale o 6,3% mniej niż rok wcześniej.

W UE świnie rzeźne klasy E kupowano średnio po 146,57 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli o 3% drożej niż w sierpniu 2015 r., ale o 7% taniej niż we wrześniu 2014 r. Krajowa cena żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 145,41 EUR/100 kg i była wyższa od średnich cen w: Holandii, Belgii, Danii, Estonii i Irlandii.

W czwartym kwartale 2015 r. przewidywany jest sezonowy spadek cen żywca wieprzowego, ale mniej dynamiczny niż w 2014 r. W wyniku czego w grudniu 2015 r. średnia krajowa cena skupu trzody chlewnej może być już większa od niskiej ceny z końca 2014 r. W pierwszym kwartale 2016 r. ceny wieprzowiny mogą wykazywać tendencję do wzrostu.

Prognozy ekspertów ARR przewidują, iż średnie ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w okresie od grudnia bieżącego roku do marca 2016 r. mogą kształtować się następująco:
  • grudzień 2015 r.: 4,20-4,40 zł/kg
     
  • marzec 2016 r.: 4,30-4,60 zł/kg.


Tagi:
źródło: