| Autor: redakcja1

USDA: Produkcja wieprzowiny w UE wyniesie 23,23 mln ton

Wysoki poziom inwestycji w sektorze hodowli trzody, skutkował wzrostem produkcji prosiąt, a w konsekwencji produkcji żywca i zwiększeniem liczby ubojów – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

USDA: Produkcja wieprzowiny w UE wyniesie 23,23 mln ton

Rynek wieprzowiny w UE

Za sprawą zwyżki produkcji w krajach Wspólnoty w minionym roku zwiększył się też eksport unijnej wieprzowiny. Zdaniem USDA wyniósł on 2,4 mln t i był większy o 10 proc. w stosunku do 2014 r. i o 40 proc. wobec średniej z ostatnich dziesięciu lat.

Jak wynika z raportu Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA, w 2015 r. produkcja wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej ukształtowała się w granicy 23,35 mln t i była o 3,6 proc. wyższa niż w 2014 r. Rosnąca produkcja napędzana był przez kraje takie jak Hiszpania, Włochy czy Niemcy.

Według prognoz USDA, w 2016 r. produkcja wieprzowiny w UE-28 wynieść może 23,23 mln t i będzie o 0,5 proc. mniejsza od rekordowej produkcji w 2015 roku. Gdyby przewidywania okazały się trafione, oznacza to jednak utrzymanie produkcji na relatywnie wysokim poziomie, tj. o 3 proc. wyższym niż przed dwoma laty.

Szacuje się, że największy wpływ na spadek może mieć niższa produkcja w Niemczech oraz w Polsce. Z drugiej strony trend zwyżkowy w 2016 r. nadal charakteryzować się może produkcja wieprzowiny w Hiszpanii.

Natomiast na spadek produkcji żywca przełożyć się może zmniejszona produkcja prosiąt w skali Unii. Jak wynika z prognoz Amerykańskiego Departamentu niskie ceny na rynku UE spowodują, że w 2016 r. może być ona o 1,5 proc. niższa w odniesieniu do roku poprzedniego. Zniżka najbardziej widoczna może być wobec Francji oraz Polski. Niska rentowność produkcji skłania do obniżenia liczby utrzymywanych loch. Jeżeli chodzi o Polskę, wynikać może on z dalej niskiej konkurencyjności produkcji krajowej w odniesieniu do prosiąt krajów zachodniej UE. Z tego powodu przywóz prosiąt do Polski w 2016 r. może kolejny raz się zwiększyć.

Mimo spodziewanej obniżki unijnej produkcji, USDA szacuje, że w 2016 r. wywóz wieprzowiny z krajów Wspólnoty się zwiększy. Jak wynika z prognoz, wynieść ma on 2,5 mln t wobec 2,4 mln t w 2015 r. Zwyżka eksportu możliwy będzie za sprawą wyższych dostaw na rynek chiński, przy niższej sprzedaży mięsa i przetworów do Japonii.

Zdaniem analityków USDA eksport unijny wspierany jest niskimi cenami półtusz wieprzowych. Przewiduje się, że w 2016 r. w wyniku stosunkowo wysokiej podaży, braku trendów zwyżkowych w spożyciu wewnętrznym, oczekiwanych stabilnych cen pasz czy ograniczeń wysyłkowych, wynikających z zamknięcia rynku rosyjskiego, a także nasilenia się międzynarodowej konkurencji, tj. Stany Zjednoczone, Brazylia, ceny mięsa i produktów wieprzowych z Unii mogą pozostać wysoko konkurencyjne na rynkach globalnych.

W poprzednich dwóch latach, czynnikiem wspierającym eksport jest też osłabienie euro w odniesieniu do dolara amerykańskiego oraz względem walut na rynkach azjatyckich, czyli Chin, Japonii, Korei Płd. czy Wietnamu.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!