Kategorie
Zobacz również tu
-
Kupuj eko i chroń planetę!
2024-04-19
Poznaj produkty
-
Kojec dla cieląt KELLFRI KG950
2015-03-27 -
Zestaw do AdBlue PRO
2016-04-14 -
Koryta - stoły paszowe
2013-05-06 -
Konstrukcje stalowe
2012-10-23 -
Łopaty mechaniczne marki SELVATICI
2014-04-01 -
Ciągnik CLAAS XERION 5000 - 4200 Agroland
2020-07-15
Prywatne przechowywanie wieprzowiny. Zakończenie dopłat?
Według AgraEurope kraje członkowskie poparły propozycję KE by zamknąć mechanizm prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego na terenie UE (private storage aid) z uwagi na odnotowywane aktualnie na rynku UE wzrosty cen żywca oraz ze względu na nieznaczne zainteresowanie samym instrumentem po stronie firm zajmujących się przetwórstwem mięsa – podaje Bank BGŻ.
Mechanizm przechowywania mięsa został uruchomiony w UE 9 marca tego roku i miał na celu czasowe wycofanie pewnej ilości surowca z rynku. Miało to pobudzić zwyżkę cen żywca i tym samym poprawić sytuację producentów trzody. Niemniej, ten instrument rynkowy nie spotkał się ze szczególnym zainteresowaniem po stronie firm przetwórczych.
Jak wynika z analizy British Pig Executive jedynie 2 proc. - 3,6 mln t mięsa wieprzowego wytwarzane w UE w okresie marzec-kwiecień br. zostało przekazane do tymczasowego przechowania w ramach tego mechanizmu.