Kategorie
Zobacz również tu
-
Wartość polskiego importu
2024-10-02 -
Wartość polskiego eksportu
2024-10-02
Poznaj produkty
-
UNIWERSALNY PRZYCZEPIANY ROZSIEWCZ 10T
2016-05-11 -
Obróbka wiórowa
2016-04-20 -
Podpory, pałki kokosowe
2013-02-26 -
Mieszanki paszowe dla Gęsi
2015-04-16 -
EZ-Steer
2012-01-29
Prywatne przechowywanie wieprzowiny. Zakończenie dopłat?
Według AgraEurope kraje członkowskie poparły propozycję KE by zamknąć mechanizm prywatnego przechowywania mięsa wieprzowego na terenie UE (private storage aid) z uwagi na odnotowywane aktualnie na rynku UE wzrosty cen żywca oraz ze względu na nieznaczne zainteresowanie samym instrumentem po stronie firm zajmujących się przetwórstwem mięsa – podaje Bank BGŻ.
Mechanizm przechowywania mięsa został uruchomiony w UE 9 marca tego roku i miał na celu czasowe wycofanie pewnej ilości surowca z rynku. Miało to pobudzić zwyżkę cen żywca i tym samym poprawić sytuację producentów trzody. Niemniej, ten instrument rynkowy nie spotkał się ze szczególnym zainteresowaniem po stronie firm przetwórczych.
Jak wynika z analizy British Pig Executive jedynie 2 proc. - 3,6 mln t mięsa wieprzowego wytwarzane w UE w okresie marzec-kwiecień br. zostało przekazane do tymczasowego przechowania w ramach tego mechanizmu.