Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Zestaw HEST
2013-12-13 -
Ładowacz czołowy STOLL do ciagnika DONG FENG
2014-11-28
Dania i Polska z największymi ilościami mięsa w ramach dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, od 9 do 16 marca 2015 roku Dania (5,933 tys. ton) i Polska (5,315 tys. ton) zgromadziły w magazynach największe ilości mięsa w obrębie mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny – podaje FAMMU/FAPA.
Prywatne przechowywanie wieprzowiny
Wszystkie państwa członkowskie UE zdołały w tym czasie wprowadzić do magazynów ponad 25,7 tys. ton wieprzowiny. Ze wszystkich produktów, w porównaniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości w ilości 15,3 tys. ton – prawie 60% całości przechowywanego mięsa. Boczek bez kości stanowił 18% łącznej ilości przechowywanego mięsa, a szynki – 8%. Dopłaty zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/360, które obowiązuje od 9 marca br. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i zwiększenie cen tego gatunku mięsa.
Notowania wieprzowiny na rynku unijnym zmalały w stosunku do średniej pięcioletniej o 20%, przede wszystkim w wyniku rosyjskiego embargo importu, który spowodował nadpodaż mięsa w UE. Po raz ostatni zastosowano w UE mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w lutym 2011 r. na 3 tygodnie. Wprowadzenie tego instrumentu wynikało z trudnej sytuacji sektora wieprzowiny powstałej na skutek gwałtownego wzrostu cen pasz, a także kryzysu dioksynowego w Niemczech i obniżki cen mięsa w wielu państwach członkowskich. Do magazynów wprowadzono wtedy 140 tys. ton wieprzowiny, a koszt dopłat obciążył budżet UE kwotą 63 mln EUR.