Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Siewnik zbożowy MULTI JET
2013-05-31 -
Bramki przepędowe
2014-01-09 -
Rozdrabniacz łęcin 6LKB460 BASELIER
2020-10-02
Dania i Polska z największymi ilościami mięsa w ramach dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, od 9 do 16 marca 2015 roku Dania (5,933 tys. ton) i Polska (5,315 tys. ton) zgromadziły w magazynach największe ilości mięsa w obrębie mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny – podaje FAMMU/FAPA.

Prywatne przechowywanie wieprzowiny
Wszystkie państwa członkowskie UE zdołały w tym czasie wprowadzić do magazynów ponad 25,7 tys. ton wieprzowiny. Ze wszystkich produktów, w porównaniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości w ilości 15,3 tys. ton – prawie 60% całości przechowywanego mięsa. Boczek bez kości stanowił 18% łącznej ilości przechowywanego mięsa, a szynki – 8%. Dopłaty zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/360, które obowiązuje od 9 marca br. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i zwiększenie cen tego gatunku mięsa.
Notowania wieprzowiny na rynku unijnym zmalały w stosunku do średniej pięcioletniej o 20%, przede wszystkim w wyniku rosyjskiego embargo importu, który spowodował nadpodaż mięsa w UE. Po raz ostatni zastosowano w UE mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w lutym 2011 r. na 3 tygodnie. Wprowadzenie tego instrumentu wynikało z trudnej sytuacji sektora wieprzowiny powstałej na skutek gwałtownego wzrostu cen pasz, a także kryzysu dioksynowego w Niemczech i obniżki cen mięsa w wielu państwach członkowskich. Do magazynów wprowadzono wtedy 140 tys. ton wieprzowiny, a koszt dopłat obciążył budżet UE kwotą 63 mln EUR.
