| Autor: redakcja1

Rosja złagodzi embargo na unijną wieprzowinę?

Rzecznik Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności – Enrico Brivio poinformował, że w trakcie odbywających się targów rolno-spożywczych „Zielony Tydzień” w Berlinie Komisja prowadziła rozmowy z rosyjskimi służbami weterynaryjnymi na temat wznowienia eksportu niektórych produktów wieprzowych z UE do Rosji – podaje FAMMU/FAPA.

Rosja złagodzi embargo na unijną wieprzowinę?

Niemniej jednak, w najbliższych dniach mają zostać dopracowane szczegóły techniczne tych uzgodnień. Komisja zgodziła się na indywidualne ustalanie z Rosją warunków zniesienia embargo na eksport przez niektóre kraje członkowskie UE. Jak wynika z unijnych źródeł Komisja dąży jednak do rozwiązania, które obejmowałoby całą UE, a nie tylko poszczególne państwa. Rosja wprowadziła restrykcje w stosunku do unijnej wieprzowiny pod koniec stycznia 2014 r. z uwagi na przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Polsce i na Litwie.
 
W dniu 14 stycznia 2015 roku jako pierwsza Francja osiągnęła porozumienie z Rosją w sprawie wznowienia dostaw żywych świń, podrobów wieprzowych oraz smalcu. Produkty te podlegały rosyjskiemu zakazowi wysyłki ze stycznia minionego roku. Nie były jednak objęte embargiem na żywność, wprowadzonym w sierpniu 2014 r. z powodów politycznych i obejmującym m.in. mięso wieprzowe. Przed wprowadzeniem obostrzeń, ponad 70% smalcu z Francji skierowanych było na rynek rosyjski, a w wyniku restrykcji francuscy producenci ponieśli straty rzędu 500 mln EUR.
 
Zdaniem francuskiego ministerstwa rolnictwa, dostawy żywca, smalcu i podrobów z Francji do Rosji mają zostać wznowione w nadchodzących tygodniach. Następnymi państwami UE, w odniesieniu do których Rosja ma złagodzić embargo będą prawdopodobnie Włochy, Dania, Holandia, Niemcy i Węgry.
 
Według unijnego zrzeszenia eksporterów żywca i mięsa (UECBV), aktualne rozmowy powinny pozwolić na przywrócenie 40% eksportu produktów wieprzowych z UE do Rosji, sprzed wprowadzenia embargo. Rosyjskie obostrzenia dotknęły unijny sektor wieprzowiny wyjątkowo dotkliwie. W 2013 r. niemal 20% wywozu z UE, tj. 3% całkowitej produkcji została skierowana na rynek rosyjski.
 
Jedenaście państw członkowskich jak: Francja, Dania, Austria, Belgia, Polska, Rumunia, Węgry, Cypr, Estonia, Irlandia i Włochy apelowało pod koniec 2014 r. do Komisji Europejskiej o zastosowanie mechanizmu prywatnego przechowywania wieprzowiny mającego na celu wsparcie producentów.
 
Rosyjski zakaz importu wpłynął na powstanie nadpodaży na rynku unijnym i tym samym znaczny spadek cen. Komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Phil Hogan jest otwarty na rozpatrzenie wniosku dotyczącego zastosowania dopłat. 



Tagi:
źródło: