Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognozy plonów średnich w UE
2024-05-05 -
Ceny ważniejszych produktów rolnych w marcu
2024-05-03 -
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Rozsiewacze Nawozów Lejkowy Z Turbiną 350 L
2013-12-03 -
BAT0211; 12V 7Ah
2020-02-07 -
WAPNOVIT Nawóz płynny makroelementowy
2012-01-16 -
Agata
2012-02-03
Wyższa produkcja wieprzowiny w Rosji (I-VIII 2015)
Jak wynika z danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w obrębie pierwszych ośmiu miesięcy 2015 r. produkcja mięsa wieprzowego w Rosji zwiększyła się o 8,4% - 153,6 tys. ton do 1,974 mln ton wagi żywej – podaje FAMMU/FAPA.
Rynek wieprzowiny w Rosji
Do wzrostu produkcji krajowej przyczyniły się przede wszystkim embargo żywnościowe oraz polityka państwa zmierzająca do samowystarczalności. Największą dynamikę zwyżki produkcji odnotowano w obwodach kurskim, biełgorodzkim, pskowskim, twerskim, nowosybirskim oraz w Kraju Krasnodarskim.
Według oficjalnych statystyk rządowych z dnia1 września br., średnia cena producenta żywca wieprzowego w Rosji wynosiła 105,5 RUB/KG - 1,6 USD/kg. Ministerstwo podkreśla, że w analizowanym czasie ceny zwiększyły się zaledwie o 1,2%. Uczestnicy rynku są jednak zdania, że ceny wyrażone w rublach wzrosły prawie o jedną czwartą, a wyrażone w dolarach znacznie zmalały z uwagi na dewaluację rubla.