| Autor: redakcja1

Ubój trzody chlewnej w UE wzrósł o 1%

Od stycznia do lutego br. liczba ubojów trzody chlewnej w państwach członkowskich UE wzrosła o 1,1% w ujęciu roku do 42,7 mln szt. - podaje FAMMU/FAPA.

Ubój trzody chlewnej w UE wzrósł o 1%

Ubój trzody chlewnej

Największe zwyżki zaobserwowano na Słowacji o 69%, Łotwie o 17%, Słowenii o 14%, Węgrzech o 7% i w Polsce o 6,4% do 3,6 mln szt. Najwięcej świń trafiło na ubój w Niemczech o 0,4% do 9,7 mln szt. i Hiszpanii o 5,7% do 8,3 mln szt. Spadek liczby ubojów zanotowano m.in. w Grecji o 8%, Danii, Czechach i na Litwie o 7% oraz w Belgii i Holandii – po 6%.
 
Waga zwierząt ubitych w UE wzrosła względem pierwszych dwóch miesięcy 2015 r. o 2,1% do 3,9 mln ton. Tonaż uboju zwiększył się w największym stopniu ponownie na Słowacji o 75%, Słowenii o 22%, Łotwie o 18% i w Polsce o 12% do 326,1 tys. ton. W Niemczech waga ubitego żywca była wyższa o 0,3% do 919 tys. ton, a w Hiszpanii o 8% do 752 tys. ton. Największe zniżki wagi ubitych świń odnotowano w Danii o 8,3% do 257,8 tys. ton, na Litwie o 8% oraz w Holandii i Belgii – po 6%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!