Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Lizawka solna z selenem
2015-12-30 -
Opryskiwacze rolnicze 1500 ASH
2014-02-04 -
Cyklo-wentylatory
2014-01-21 -
ROZDRABNIACZ BIJAKOWY SSĄCO - TŁOCZĄCY 15 kW
2016-02-11 -
Preparat do dezynfekcji AMINO-STERIL DDD-1
2020-04-23
Koncentracja na unijnym rynku wieprzowiny
Jedna z firm, Westvlees, o mocy przetwórczej 2 mln szt. trzody na rok, jest uznawana za ważnego gracza na unijnym rynku. Podmiot ten kierował 45 proc. swojej produkcji na rynki eksportowe, w tym przede wszystkim do Chin – podaje Bank BGŻ.

Rynek wieprzowiny w UE
Pozycja drugiego podmiotu, Covalisa, o podobnej mocy przetwórczej 2,2 mln szt. rocznie, została natomiast stworzona na ścisłej współpracy ze spółdzielnią zrzeszającą producentów żywca, którzy dostarczają firmie 85 proc. surowca. Firma ta jest jeszcze bardziej nastawiona na zdobywanie rynków zagranicznych, które aktualnie generują 60% sprzedaży.
Na tym tle warto nadmienić, że wieprzowina z Belgii wysyłana na rynki pozaunijne, trafia przede wszystkim do Chin, Filipin, Tajlandii, rośnie także sprzedaż w Afryce.
Połączenie podmiotów w branży wieprzowiny w Belgii zbiegło się w czasie z podobną transakcją zawartą w Danii. Dotyczy ona dwóch największych firm z sektora Danish Crown oraz Tican.
Jak zatem widać, na rynku europejskim wyłaniają się coraz więksi gracze. Zwiększanie kontyngentu produkcji, co jest możliwe poprzez m.in. przejęcia i fuzje, wydaje się być szczególnie ważne z punktu rozwoju eksportu na rynki takie jak Chiny. Podmioty, które mogą dostarczać duże wolumeny powtarzalnego produktu mają większe szanse na zaistnienie na tym rynku. Takie firmy zwiększają tym samym swoją siłę negocjacyjną, co pozwala mi często osiągnąć lepsze wyniki niż konkurencja.
