| Autor: redakcja1

Bank BGŻ podsumowuje rynek wieprzowiny w 2014 r.

Miniony rok może być zaliczany jako jeden z trudniejszych dla sektora wieprzowiny. Obniżenie się eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego w 2014 r. o 14% do 380 tys. t., a także mniejsza o 24% sprzedaż świń za granicę, były sporym ciosem dla sektora - informują analitycy Banku BGŻ.

Bank BGŻ podsumowuje rynek wieprzowiny w 2014 r.

ASF zmieniło strukturę odbiorców polskiej wieprzowiny

Według danych opublikowanych przez MRiRW, w 2014 r. nastąpiły znaczne zmiany w kierunkach eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego. Aktualnie 73% wysyłki kierowane jest na rynek UE, tj. 23% pkt proc. więcej w strukturze niż przed rokiem.
 

Zmiany te wynikają z pojawienia się ognisk ASF na terytorium Polski w styczniu 2014 r., które spowodowały wprowadzenie obostrzeń w imporcie mięsa wieprzowego z Polski m.in. w Chinach, Korei, Japonii, Rosji. Embargo na dostawę mięsa do tych krajów przyczyniło się do 53-proc. spadku kontyngentu sprzedaży na rynkach poza unijnych. Byłby on jeszcze większy, gdyby nie spora zwyżka wysyłki do USA i Hongkongu, do których sprzedaż w omawianym czasie wzrosła prawie czterokrotnie, czyli w sumie o 45 tys. t. więcej niż przed rokiem.

Niższe ceny żywca wieprzowego

Jak podkreślają eksperci Banku BGŻ, wykrycie ASF w kraju, a także utrudnienia w wywozie do rynków pozaunijnych, spowodowało, że więcej surowca pozostało na rynku krajowym. W związku z tym, przyczyniło się to do znacznych obniżek cen żywca. Przed ASF ceny w Polsce były minimalnie wyższe niż w Niemczech. Niemniej w efekcie trudnej sytuacji na rynku krajowym, sytuacja uległa odwróceniu.
 

Ceny żywca w Polsce przez większość 2014 r. były troszkę poniżej ceny niemieckiej. Zwiększyło to konkurencyjność polskiego surowca na rynku UE i przyczyniło się do wzrostu sprzedaży. Potwierdzają to dane MRiRW za 2014 r., według których wysyłka nieprzetworzonego mięsa wieprzowego zwiększyła się w obrębie roku o 24% do poziomu 278 tys. t.
 

Największe zwyżki odnotowano dla Niemiec o 42% - 12 tys. t, Włoch o 20% - 8,7 tys. t oraz Słowacji o 20% - 6 tys. t. W tym samym czasie zakup nieprzetworzonego mięsa wzrósł o 2% do poziomu 618 tys. t.
 

Obniżka eksportu i niewielki wzrost importu pogłębiły deficyt w handlu mięsem wieprzowym w Polsce. W ujęciu roku zwiększył się on o 77 tys. t do 238 tys. t.

 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!