| Autor: mikolaj

Singapur znów otwarty na wieprzowinę z Polski

W dniu 21 maja 2015 roku Singapurska Rządowa Agencja Weterynarii (AVA) podjęła decyzję o zniesieniu zakazu importu polskiej wieprzowiny do Singapuru, który został wprowadzony 22 lutego 2014 r., w związku z wykryciem przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terenie Polski.

Singapur znów otwarty na wieprzowinę z Polski

Eksport polskiej wieprzowiny do Azji

Singapur jest pierwszym, i jak dotychczas jedynym krajem w Azji, który wycofał zakaz importu wieprzowiny, wprowadzony w związku z przypadkami ASF. Jak wskazuje MRiRW, ww. decyzja została podjęta po kilkunastu miesiącach intensywnej współpracy strony polskiej ze stroną singapurską, w tym aktywności i współdziałania wszystkich zainteresowanych instytucji polskich, wspierających GIW i MRiRW, przede wszystkim Ambasady RP w Singapurze, a także wsparcia ze strony Delegatury UE w Singapurze i DG Trade Komisji Europejskiej.

Strona singapurska przekazała szczegółowe wytyczne dotyczące warunków wznowienia importu oraz współpracy dotyczącej rozwoju sytuacji epizootycznej w Polsce w zakresie ASF.
 

Polskie przedsiębiorstwa, które znajdują się na liście podmiotów uprawnionych do eksportu mrożonej wieprzowiny na rynek singapurski, mogą rozpocząć eksport po spełnieniu nowych wymagań. Wymagania te określone są w zmienionym świadectwie zdrowia dla mięsa wieprzowego oraz w uzgodnionych Warunkach importu mrożonej wieprzowiny z Polski do Singapuru.

Singapur jest pierwszym krajem w regionie, który zniósł restrykcje związane z afrykańskim pomorem świń.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!