Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-10-07
-
Grupa robocza „Owoce i warzywa"
2024-10-03 -
Wartość polskiego importu
2024-10-02
Poznaj produkty
-
NOWY Pług BOMET Zagonowy Zrywalny
2011-11-02 -
LELY – maszyny zielonkowe: Modele Tigo
2016-05-04 -
Wosk na mokro DDD-1
2020-07-17 -
Nawóz siarkowo-wapniowy SulCa
2011-07-08 -
KIOTI DK901 C
2013-02-05 -
Silosy lejowe
2021-11-23 -
Przetrząsacz Sip SPIDER 685|6 HS
2019-12-19
Eksport wieprzowiny z UE niższy o ponad 11%
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w styczniu 2015 roku UE w wadze produktu wyeksportowała na rynki krajów trzecich 218,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, tj. o 11,4% mniej niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.
Eksport wieprzowiny z UE
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mrożone mięso - 102 tys. ton oraz podroby i tłuszcze - 95 tys. ton, których wywieziono odpowiednio o 3% i 16% mniej niż w styczniu 2014 r. Największy spadek wysyłki o 36% do 6 tys. ton odnotowało świeże mięso.
Zmniejszenie się eksportu mięsa i przetworów to przede wszystkim wynik zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia 2014 r. ze względu na afrykański pomór świń (ASF) w Polsce i na Litwie. Embargo zostało rozszerzone w sierpniu 2014 r. Rosja sprowadziła w styczniu br. jedynie 2,6 tys. ton produktów wieprzowych z UE, w tym głównie słoniny, podrobów i przetworów w stosunku do 41 tys. ton w styczniu 2014 r. Rosyjski przywóz mięsa i żywca wieprzowego z UE był zerowy.
Największymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były w minionym roku kraje azjatyckie – Chiny, Korea Płd., Japonia, Hongkong i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio 41 tys. ton i 13 tys. ton – o 5% więcej i 42% mniej niż rok wcześniej. Chiny zakupiły ponad połowę unijnego eksportu podrobów wieprzowych.
Czytaj dalej na następnej stronie...