| Autor: redakcja6

Spadek eksportu wieprzowiny z Unii Europejskiej (I-IV 2013)

Z danych Komisji Europejskiej można wywnioskować, że w ciągu pierwszych czterech miesięcy bieżącego roku z Unii Europejskiej wyeksportowano łącznie 995 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 4,1% mniej niż w tym samym czasie 2012 roku.

Spadek eksportu wieprzowiny z Unii Europejskiej (I-IV 2013)
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miała mrożona wieprzowina, bo aż 42%. Na kolejnym miejscu uplasowały się podroby z 32-procentowym udziałem. Wywóz mrożonego mięsa ukształtował się na poziomie o 3% niższym niż przed rokiem, a podrobów – o 6%.
 
W analizowanym okresie spadły natomiast o ponad połowę wysyłki żywca wieprzowego  z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w Unii Europejskiej. Obniżce uległ również eksport świeżego mięsa – o 10%. Wyższy z kolei był wywóz kiełbas i przetworów – o 5% oraz smalcu – o 4%.
 
Największe ilości wieprzowiny na rynki krajów trzecich dostarczyły tradycyjnie: Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia. Większość głównych unijnych eksporterów zanotowała w tym czasie spadki wywozu, z wyjątkiem Polski i Wielkiej Brytanii.
 
W bieżącym roku zmianie uległa struktura geograficzna unijnego wywozu – wzrosły wysyłki do:
  • Chin – wzrost o 43%
  • Japonii – wzrost o 7%
  • na Filipiny – wzrost o 35%
  • Austrii – wzrost o 15%.
Spadła natomiast sprzedaż do:
  • Rosji – spadek o 10% do 236 tys. ton
  • Hongkongu – spadek o 31%
  • Korei Płd – spadek o 50%
  • na Ukrainę – spadek o 11%
  • Białoruś – spadek o 34%.
W analizowanym okresie bieżącego roku państwa Unii Europejskiej zakupiły w krajach trzecich około 12 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, tj. o 0,5% więcej niż w tym samym czasie roku poprzedniego. Najwięcej sprowadzono podrobów (47%) i mięsa mrożonego (42%). Głównymi dostawcami były: Szwajcaria i Chile.


Tagi:
źródło: