| Autor: redakcja1

Przez system COOL spadły unijne obroty handlu żywcem wieprzowym

Po wprowadzeniu z dniem 1 kwietnia 2015 r. nowych przepisów z zakresu obowiązkowego oznakowania kraju pochodzenia dla mięsa wieprzowego, drobiowego i owczego tzw. Systemu COOL (ang. Country of Origin Labelling), unijny handel żywcem wieprzowym zmniejszył się, przede wszystkim między Holandią, Danią i Niemcami - podaje FAMMU/FAPA.

Przez system COOL spadły unijne obroty handlu żywcem wieprzowym

Handel żywcem wieprzowym

Przywóz żywca wieprzowego z krajów trzecich był znikomy, a wysyłka poza UE zmniejszyła się o 43% w skali roku i ograniczał się do krajów ościennych, przede wszystkim Serbii, Albanii i Mołdawii. Niegdyś istotny handel z Rosją został zatrzymany, a dostawy na Ukrainę zmalały o 22%.

W 2015. Duńczycy i Holendrzy wysłali mniej żywca do Niemiec niż rok wcześniej, a Niemcy zakupili w sumie o 7% mniej żywych świń niż w 2014 r. Dania wywiozła do Niemiec zwykle ponad połowę swojego eksportu żywca wieprzowego, przede wszystkim warchlaków. W 2015 r. sprzedaż ta była o 2% mniejsza i wyniosła 6,89 mln szt. Duńczycy wyeksportowali w 2015 roku łącznie o 7% więcej żywej trzody chlewnej, zwiększyły się zwłaszcza dostawy do Polski i Włoch. Holandia obniżyła dostawy żywca aż o 38% do 5,48 mln szt., zmalała głównie sprzedaż do Niemiec o 48% do 3 mln szt.

Jest to częściowo wynikiem wprowadzenia przepisów COOL, gdyż przetwórcy nie chcą płacić za żywiec, z którego mięso musi mieć na opakowaniu wpisane pochodzenie z dwóch różnych krajów. Etykieta produktu musi zawierać oznaczenie ostatniego państwa członkowskiego lub kraju trzeciego, w którym zwierzę było hodowane. Informacje zawierają też oznaczenie państwa członkowskiego lub kraju trzeciego, w którym dokonany był ubój zwierzęcia. System COOL odnosi się zarówno mięsa świeżego, schłodzonego, jak i mrożonego.

Niemcy są czołowym importerem żywca wieprzowego w Europie, ale również eksportują, zarówno warchlaki, jak i tuczniki. W 2015 r. wysyłki tuczników z Niemiec znacznie zmniejszyły się, co również było spowodowane wprowadzeniem systemu COOL. Polska zakupiła w 2015 roku 5,45 mln szt. żywych świń, czyli o 2% mniej niż w 2014 r. Zwiększyły się o 12% dostawy duńskich prosiąt i warchlaków do 3,8 mln szt., natomiast z Niemiec zakupiono o ponad połowę mniej tuczników niż przed rokiem, tj. 340 tys. szt.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!