| Autor: redakcja1

W 2016 r. ujemne saldo Polski w handlu wieprzowiną może ulec pogłębieniu

Departament Rolnictwa USA (USDA) prognozuje, że w 2016 r. światowa produkcja wieprzowiny oraz obroty na globalnym rynku tego mięsa nieco zwiększą się w porównaniu z przewidywaniami na 2015 r. Import wzrośnie głównie za sprawą krajów Dalekiego Wschodu, ale poza Japonią. Znacząco spada za to przywóz wieprzowiny do Rosji, która będzie kontynuowała zwiększanie własnej produkcji tego mięsa.

W 2016 r. ujemne saldo Polski w handlu wieprzowiną może ulec pogłębieniu

Obniżka cen przełożyła się na wzrost eksportu wieprzowiny z UE

Jak podaje Agencja Rynku Rolnego. W 2015 r. obniżka wspólnotowych cen wieprzowiny przyczyniła się do wyższego eksportu tego mięsa z UE. Unijna wysyłka produktów wieprzowych w ekwiwalencie tusz zdaniem KE była o 7% - 0,1 mln ton wyższa niż w 2014 r. Na 2016 r. KE szacuje ograniczenie dynamiki wzrostu wywozu wieprzowiny. Przywóz wieprzowiny do UE w roku 2016, podobnie jak w latach poprzednich, będzie znikomy i wyniesie 15 tys. ton.

W 2015 r. zaobserwowano zwyżkę eksportu produktów wieprzowych z Polski. W wysyłce asortymentu wieprzowego dominującą pozycję zajmowało mięso. Importerami wieprzowiny z Polski były przede wszystkim kraje UE, w szczególności Włochy, Niemcy, Słowacja, Czechy i Litwa, a pośród krajów trzecich USA i Hongkong. Analitycy ARR oceniają, że w 2015 r. krajowy wywóz żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych w ekwiwalencie tusz wyniósł 640 tys. ton względem 625 tys. ton w 2014 r.

Import wieprzowiny do Polski

Prognozuje się, że przywóz produktów wieprzowych do Polski w 2015 r. był podobny do notowanego w 2014 r. i wyniósł 820 tys. ton. Zwiększył się import mięsa i przetworów, a obniżył się przywóz żywca i tłuszczów wieprzowych. W okresie styczeń – listopad 2015 r. do Polski dostarczono 4,8 mln szt. świń gatunków domowych w odniesieniu do 5,1 mln szt. przed rokiem, w tym sprowadzono ponad dwa razy mniej tuczników, a więcej prosiąt i warchlaków.
 
Deficyt polskiego handlu zagranicznego asortymentem wieprzowym w 2015 r. ukształtował się w granicy 180 tys. ton w porównaniu do 197 tys. ton rok wcześniej. W ocenie ekspertów ARR, w 2016 r. spadek krajowej produkcji wieprzowiny może przyczynić się do ograniczenia wywozu tego mięsa z Polski do 600 tys. ton. Zakup może ukształtować się na poziomie zbliżonym do przewidywanego na 2015 r. W wyniku czego w 2016 r. ujemne saldo Polski w handlu wieprzowiną może ulec pogłębieniu.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!