| Autor: redakcja1

Sytuacja w sektorze wieprzowiny w Polsce i UE

Według notowań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi cena skupu netto żywca wieprzowego w Polsce w ostatnim tygodniu sierpnia 2017 r. wyniosła 5,52 zł/kg i była o blisko 2% wyższa niż przed miesiącem i o 4% wyższa niż przed rokiem. Trzeba tu zaznaczyć, że pomimo występowania w naszym kraju wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF), ceny żywca wieprzowego przez cały czas pozostają na poziomie wyższym niż rok wcześniej.

Sytuacja w sektorze wieprzowiny w Polsce i UE
Pierwszy przypadek ASF w Polsce stwierdzono 14.02.2014 r. u dzików, zaś pierwsze ognisko ASF u świń potwierdzono 21.07.2014 r. Od tego czasu odnotowano już 93 ogniska tego wirusa w trzech województwach wschodniej Polski, a główne natężenie rozprzestrzeniania się ASF w Polsce przypadło na czerwiec-sierpień br. Od 7.06.2017 r. stwierdzono już 70 ognisk w stadach liczących po kilkadziesiąt świń, z czego 50 przypada na województwo lubelskie. Pojawiające się kolejne przypadki ASF dowodzą, że choroba ta nie zna granic, a problem zaczyna dotykać kolejne kraje UE.
 
Według danych Komisji Europejskiej przeciętna cena żywca wieprzowego klasy E w UE-28 pod koniec sierpnia br. wyniosła 170,5 EUR/100 kg mbs i była o 0,4% wyższa niż miesiąc wcześniej, natomiast w relacji r/r wzrosła o 4,5%. Ceny żywca w Polsce (169,9 EUR/100 kg) są na poziomie średniej ceny w UE-28, jednak wyższe niż w Belgii (149,4) czy Danii (153,5).
 
Jak wynika z letniego raportu KE „Short-term outlook for EU agricultural markets in 2017 and 2018”, produkcja mięsa wieprzowego w UE w 2017 r. będzie niższa niż rok wcześniej o 0,6% i wyniesie ok. 23,4 mln t. Jest to wynik ok. 2-proc. spadku pogłowia trzody chlewnej w 2016 r. w większości krajów UE, poza Polską, Hiszpanią, Irlandią i Wielką Brytanią. Wg danych Eurostatu główni producenci wieprzowiny w Unii to: Niemcy (24% unijnej produkcji), Hiszpania (17%), Francja (9%), Polska (8%) i Dania (7%).
 
W okresie I-V 2017 r. UE zmniejszyła o blisko 9% eksport mięsa wieprzowego (CN 0203) do krajów trzecich, do ok. 890,0 tys. t. Największy spadek - o 31,4% do 302 tys.t - odnotowano w handlu z Chinami, które od kilku lat są głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny. Zdaniem ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, eksport do innych krajów przedstawiał się znacznie lepiej. Drugi odbiorca wieprzowiny czyli Japonia, w analizowanym okresie zwiększyła o 4,5% zakupy tego mięsa w UE (135,8 tys. t). Dalej Korea Płd. – wzrost o 24,1% (do 100,8 tys. t), Hongkong – o 6,0% (59,6 tys. t), Filipiny – o 12,5% (46,9 tys. t) oraz USA – o 12,2% (45,1 tys. t). Główni odbiorcy unijnej wieprzowiny to kraje azjatyckie. Zbyt na tych rynkach powodował w ostatnim okresie wzrost ceny trzody chlewnej w UE.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!