Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Żarówki i akcesoria RE0646
2011-12-14 -
Kleszcze do korekcji kopyt WG1190
2014-08-04 -
Akcesoria AK0656
2011-12-14
Tradycyjne krupnioki śląskie w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych
21 czerwca 2016 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/984 z dnia 7 czerwca 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę „Krupnioki Śląskie”.
Jak podaje FAMMU/FAPA, są to polskie wędliny podrobowe wieprzowe, nietrwałe, parzone, z przyprawami i kaszą jęczmienną lub gryczaną, w osłonce naturalnej. Krupnioki śląskie wyróżniają się od innych produktów z tej samej kategorii dużą kalorycznością, wyrazistym smakiem i zapachem oraz kruchością. Udział kaszy w składzie surowcowym produktu wynosi 15% i jest niższy w porównaniu do podobnych produktów 20-25%. Natomiast pozostały udział stanowią surowce pochodzenia zwierzęcego.
Obszar geograficzny wytwarzania krupnioków śląskich obejmuje teren województw śląskiego i opolskiego oraz gminę Dziadowa Kłoda w województwie dolnośląskim.
Krupnioki śląskie od dziesięcioleci cieszą się niesłabnącą renomą nie tylko na Śląsku, ale także w całym kraju a nawet poza granicami. Najstarsze wzmianki pochodzą z końca XVIII w. ze wsi w pobliżu Gliwic. Wyrób tych produktów powiązany był ze świniobiciem, które było ważnym rytuałem na Śląsku. Popularność krupnioków w XIX w. rosła również dzięki rozwojowi górnictwa, wędliny te były kalorycznym pożywieniem dla górników.
