Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Haybuster Model H-1030
2020-07-15 -
Opryskiwacz Trend
2020-08-05 -
Wygarniacz gałęzi
2013-04-02 -
Zbiornik paliwa MC9000
2013-11-25
Trudna sytuacja producentów wieprzowiny na Ukrainie
Ukraińscy producenci wieprzowiny aktualnie ponoszą bardzo duże straty i stoją niemal na skraju bankructwa – podaje FAMMU/FAPA.

Sektor wieprzowiny na Ukrainie
Ratunkiem dla nich byłoby jak najszybsze rozpoczęcie eksportu. Gwałtowna dewaluacja hrywny może w trakcie najbliższych kilku miesięcy zrujnować sektor wieprzowiny, który jest całkowicie zależny od krajowej konsumpcji. Aktualnie 1 kg mięsa tego gatunku kosztuje na Ukrainie mniej niż 1 USD/kg, tj. 21-25 UAH/kg wagi żywej, w zależności od regionu. W takich okolicznościach produkcja stała się nierentowna, a drobni producenci stopniowo ograniczają pogłowie świń.
Głównym komponentem pasz dla trzody chlewnej na Ukrainie jest pszenica, przy czym pasze stanowią ok. 70% kosztów produkcji. Obecnie bardziej rentowna jest sprzedaż ukraińskiej pszenicy za granicę niż na rynku krajowym. Koszty zakupu witamin i innych, sprowadzanych dodatków paszowych dla świń sporo się zwiększyły. Według producentów, ukraiński rząd powinien wesprzeć krajowy sektor wieprzowiny w ustanowieniu eksportu na dużą skalę, przede wszystkim na rynek europejski i chiński.
