W 2023 r. spadek unijnego eksportu do krajów trzecich jest wynikiem mniejszej podaży żywca wieprzowego na rynku UE oraz mniejszego zapotrzebowania na produkty wieprzowe, szczególnie ze strony Chin.
W okresie styczeń–lipiec 2023 r. z UE do krajów trzecich dostarczono 2,5 mln ton produktów wieprzowych, czyli mniej o 19% niż przed rokiem. Ograniczająco na unijny eksport wpływa wysoki poziom cen wieprzowiny w UE na tle cen globalnych.
W Polsce spadek wolumenu wywozu wieprzowiny jest efektem niższej jej produkcji. W okresie styczeń–sierpień 2023 r. eksport żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych z Polski zmniejszył się o 11% do 386 tys. ton.
W strukturze asortymentowej eksportu produktów wieprzowych z Polski 52% wolumenu stanowiło mięso. W okresie ośmiu miesięcy 2023 r. za granicę sprzedano 194 tys. ton mięsa wieprzowego, czyli mniej o 18% niż przed rokiem.
Odbiorcą ponad 70% mięsa wieprzowego eksportowanego z Polski była Unia Europejska, głównie Czechy - 21 tys. ton i 11%, Niemcy - 17 tys. ton i 9% oraz Słowacja i Rumunia - po 7% oraz odpowiednio 14 tys. ton i 13 tys. ton. Wśród krajów nienależących do UE wymienić należy: Wielką Brytanię - 14 tys. ton i 7%, Hongkong - 8 tys. ton i 4% oraz Wietnam, Wybrzeże Kości Słoniowej i USA - po 5 tys. ton i po 3%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/DK