| Autor: mikolaj

W 2015 r. eksport wieprzowiny z UE wyniósł 3,16 mln ton

Według Komisji Europejskiej, w 2015 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 3 159 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – co oznacza wzrost o 7,4% w porównaniu z 2014 r.

W 2015 r. eksport wieprzowiny z UE wyniósł 3,16 mln ton

Eksport wieprzowiny z UE

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i słonina oraz mięso mrożone (po. 44%), których wysłano o 7% i 10% więcej niż rok wcześniej. Największa dynamika wzrostu wysyłek miała jednak miejsce w przypadku świeżej wieprzowiny (+47%). W przypadku kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego miał miejsce spadek wywozu, odpowiednio o 9% i 43%.

Jak wskazuje FAMMU/FAPA, głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były w ubiegłym roku kraje azjatyckie – Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Płd. i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 35% więcej i 27% mniej niż rok wcześniej.

Chiny zakupiły w 2015 r. 46% unijnego eksportu podrobów wieprzowych

Znaczny wzrost wywozu na rynek chiński jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego). W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone. Niższe wysyłki do Japonii oznaczają odbudowę tamtejszej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy oraz wzrost udziału USA w japońskim imporcie. Rosja sprowadzała w ubiegłym roku z UE jedynie smalec, słoninę i przetwory wieprzowe. Przywóz unijnego mięsa i żywca był prawie zerowy ze względu na embargo na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym w sierpniu 2014 r. na rok, a przedłużonym do sierpnia 2016 r. W 2015 r. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów jedynie Polska, Włochy i Węgry zanotowały zniżki wywozu.

Import wieprzowiny do UE

W ubiegłym roku państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 33 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,5% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (68% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju wzrósł w skali roku o 11% do ok. 20 tys. ton. Obniżyły się natomiast zakupy w Serbii, Norwegii, Chile i innych krajach.


Tagi:
źródło: